Start

FOTO OCH FILM FÖR FÖRETAG

Vill du nå ut bättre med ditt budskap? Vill du ha filmer och bilder som gör att du får bättre kontakt med dina kunder? Vi kan hjälpa dig.

Apelöga är en fotobyrå med ett autentiskt bildspråk. Våra fotografer och filmare har en bakgrund inom fotojournalistik.

Vi tror på att autentisk kommunikation skapar bra relationer. Det är i denna anda vi arbetar, med film och foto.

Vår bas är i Malmö och vi gör uppdrag över hela landet.

NÅGRA AV VÅRA KUNDER


SENASTE NYTT

  • Från kaffedöd till smørrebrød

    Jag träffade Björn Almér första gången 2006. Då hade han precis startat cafékedjan Barista, och jag var där för att porträttera honom för ett magasin. Jag minns mötet väl, trots att det gått 12 år. Vi träffades på Baristas nyöppnade café på Södra Förstadsgatan i Malmö, och jag minns att Björn tog sig tid att svara på alla mina nyfikna frågor: Hur är det att starta företag? Hur får man startkapital? Vilket material är det i bordsskivorna i caféet? Som Tomas Ledin sjöng på 90-talet: Jag bubblade av frågor. Björn log. Den ofrivillige entreprenören Anyway. Att starta cafékedja är ju en rätt grandios uppgift och kräver en riktigt erfaren entreprenör för att lyckas. Trodde jag. Björn berättade att han var förstagångsföretagare. Men att han däremot var erfaren i cafébranschen – han hade tidigare varit VD på Espresso House. Han hoppade av när ägarna för Espresso Houses inte ville lyssna på Björns snack om rättvisemärkt och ekologiskt och så startade han Barista istället, bara så där. Det nya företaget Snabbspolning fram till i våras: Barista ansökte om rekonstruktion, och senare om konkurs. Björn hade lämnat företaget redan ett år tidigare. Och när nu Barista låg på dödsbädden var Björn redan i färd med att starta nästa företag: The Smørrebrød Company. Då hörde Björn av sig till oss på Apelöga. Han hade läst vårt blogginlägg om att vi ville investera i startups och frågade om vi ville jobba med honom. Det ville vi förstås. Så vi plåtade smarriga smörrebröd i vår studio. Och där någonstans föddes en idé om att berätta Björns story, från Barista till The Smørrebrød Company, på något sätt. YouTube-serien ”Svenska Startups” Vi landade i idén att göra en YouTube-serie med korta avsnitt om entreprenörer. Vi gav serien namnet ”Svenska Startups” och Björn Almér var given till pilotavsnittet. Så, hur går det egentligen till att starta företag? I videon nedan delar Björn med sig av sina tips och erfarenheter. Vill du veta mer hur Apelöga samarbetar med startups? Läs mer här. Och har du synpunkter och/eller idéer kring startups, entreprenörskap, fotografi eller något helt annat, maila mig gärna!

  • 5 tips för bättre porträtt

    Yo, yo, yo! Ni som följer oss på Instagram såg den här videon för ett tag sedan. I den ger vi 5 tips för hur man kan ta bättre porträtt. Se filmen här, och få en recap i punktform nedanför. 1.Tänk på ljuset (undvik Batmanbrillor) Det första tipset handlar om ljus. Because of obvious reasons – inget ljus, ingen bild. Det finns oändligt mycket att säga här, men vi valde att prata om sol vs. skugga. Alltför hårda skuggor, en kisande modell och batmanbrillor (när hela ögonpartiet är skuggat på grund av att solen står för högt) är bara några av de problem man kan stöta på, när man fotar i för starkt solljus. Vi rekommenderar att, om man känner sig osäker på hur man ska jobba med solljuset till sin fördel, är det bättre att gå in i skuggan. Du får ett jämnare, mjukare ljus och modellen har lättare för att slappna av i ansiktet. Då kan det se ut så här:   2. Hitta en lugn bakgrund För att få maximalt fokus på din modell, så föreslår vi att du hittar en bakgrund som inte är för stökig. Det kan till exempel vara en helt vanlig vägg i en rolig färg eller några gröna buskar i oskärpa. Försök att göra det så okomplicerat som möjligt och lägg din fokus på att få bra uttryck från modellen istället. Så här: 3. Testa ovanliga vinklar Tips nummer tre handlade om att testa lite udda vinklar. Med det menar vi att ett porträtt inte alltid behöver vara taget i ögonhöjd. Testa lägg dig ner på marken eller fota uppifrån. Kanske be modellen vända sig i profil eller beskär ansiktet så att bara ögonen och upp kommer med i bild. Fritt lek! Ibland kan det ovanliga bli oväntat bra.   4. Dra ett skämt! Känner du att du skulle vilja få modellen att le eller skratta, men märker att att det inte går så bra, ja då kan du pröva att dra ett skämt. Ofta är det de sämsta skämten som folk skrattar mest åt, för att de är så dumma. (Kolla in skämtet i videon ovan, det är så dåligt att du inte kan låta bli att le…) Ett annat tips kan vara att be modellen att fejkskratta och som resultat av det brukar personen ofta börja skratta på riktigt, för att det känns konstigt. Här gäller det verkligen att läsa av sin modell, men var inte rädd för att spela lite pajas, det är värt det om du får bilden du ville ha!   5. Våga vägra många blixtar Sista tipset! Det här är riktat till dig som ska fota med blixtljus. Om du inte van blixtfotograf kan det kännas lite läskigt och många tror att man behöver många blixtar. Vi håller inte med. Vi fotar nästan alltid med bara en blixt, oftast med en softbox på. Experimentera runt, slå blixten i väggen för att imitera fönsterljus eller rakt på för ett hårdare ljus. Tänk bara på att inte ha den för högt (risk för fula skuggor) eller för lågt (ljus underifrån är inte bra för någon). Ta ett varv med blixten runt din modell och se vad som passar bäst. Har ni frågor eller kommentarer angående det här, tveka inte att höra av er! Vi svarar på era frågor och ger gärna fler tips. Har du testat några av tipsen, eller kanske allihopa? Berätta hur det gick! Lycka till!

  • De bästa bilderna från april

    I april fick vi äntligen sol och vår, i alla fall i Malmö. Det gjorde att vi kunde fotografera ute i vackert ljus. Vi gjorde bland annat fotograferingar för Hatthyllan, Riya Naturals, Stendahls och The Smørrebrød Company. Hur går det till när man tar en bra bild? Och hur ska man tänka som fotograf för att fånga ögonblicket? Nedan berättar Viktor på 42 sekunder hur han tog en av månadens bilder.                   Vill du se mer bilder från våra plåtningar? Följ oss på Instagram! TIDIGARE MÅNADENS BILDER De bästa bilderna från mars De bästa bilderna från februari De bästa bilderna från januari De bästa bilderna från december De bästa bilderna från november De bästa bilderna från oktober De bästa bilderna från september De bästa bilderna från augusti De bästa bilderna från juli De bästa bilderna från juni De bästa bilderna från april


APELÖGA PÅ INSTAGRAM

KONTAKTA OSS

Vill du prata foto?

Erika

Erika Weiland
FOTOGRAF

erika.weiland@apeloga.se
073 - 545 11 61

Vill du prata film?

Michael

Michael Gartner
FILMARE

michael.gartner@apeloga.se
073 - 083 00 17

Vill du prata projekt?

Therese V.

Therese Vorbau
PROJEKTLEDARE

therese.vorbau@apeloga.se
070 - 888 79 28

Vill du ha svar på allt?

Anders

Anders Liljenberg
NEW BUSINESS DIRECTOR

anders.liljenberg@apeloga.se
076 - 637 90 45


MALMÖ

Jörgen Kocksgatan 65
211 20 Malmö

STOCKHOLM

Ludvigsbergsgatan 22
118 23 Stockholm

NÅGRA FLER AV VÅRA KUNDER