Genrebilder med Lensbaby

Hur illustrerar man ämnen som “självmord bland unga” och “psykiatri för barn”? När Tidskriften Socionomen gav mig detta uppdrag fick jag tänka till lite extra. Och ta till verktyg som jag inte brukar använda. Socionomen är en av mina mest trogna uppdragsgivare. De var min första kund när jag började frilansa 2003, och har sedan dess publicerat mina bilder med jämna mellanrum. Oftast har det handlat om reportage- och porträttbilder, men ibland har uppdraget varit att illustrera ett abstrakt ämne. I just detta fall valde jag att använda en Lensbaby, ett plastobjektiv som ger annorlunda skärpeplan. Detta för att jag ville anonymisera bilderna – modellerna på bilderna hade förstås inget med ämnena att göra – och för att överraska mig själv. Lensbabyn är inte helt lätt att jobba med och därför blir bilderna lite slumpmässiga. Vilket är kul. Men svårt. Så här blev det till slut. Den vänstra bilden illustrerar “självmord bland unga”, och bilden med barnet som tappar balansen fick illustrera en artikel om barnpsykiatri. Har du ett ämne som är lite knepigt att illustrera och funderar på att be oss om hjälp? Hör av dig!

Hur illustrerar man ämnen som “självmord bland unga” och “psykiatri för barn”?

När Tidskriften Socionomen gav mig detta uppdrag fick jag tänka till lite extra. Och ta till verktyg som jag inte brukar använda.

Socionomen är en av mina mest trogna uppdragsgivare. De var min första kund när jag började frilansa 2003, och har sedan dess publicerat mina bilder med jämna mellanrum. Oftast har det handlat om reportage- och porträttbilder, men ibland har uppdraget varit att illustrera ett abstrakt ämne.

I just detta fall valde jag att använda en Lensbaby, ett plastobjektiv som ger annorlunda skärpeplan. Detta för att jag ville anonymisera bilderna – modellerna på bilderna hade förstås inget med ämnena att göra – och för att överraska mig själv. Lensbabyn är inte helt lätt att jobba med och därför blir bilderna lite slumpmässiga. Vilket är kul. Men svårt.

Så här blev det till slut. Den vänstra bilden illustrerar “självmord bland unga”, och bilden med barnet som tappar balansen fick illustrera en artikel om barnpsykiatri.

kollage

Har du ett ämne som är lite knepigt att illustrera och funderar på att be oss om hjälp? Hör av dig!

Leave a Reply