3 tips för att anlita rätt fotograf

3 tips för att anlita rätt fotograf


Aldrig förr har det funnits fler fotografer. Att hitta rätt fotograf kan därför vara ett mödosamt jobb. Här har vi samlat tre tips på hur du kan gå tillväga för att träffa rätt.

1. Vad kostar en fotograf?

 

Fotografer tar oftast betalt per timme. En standardtimtaxa ligger på drygt 1 000 kr/h, ofta med två timmar som minimidebitering. Det finns två branschprislistor som många fotografer utgår ifrån, BLF och SFF.

Många fotografer tar även betalt per bild, för att täcka tiden för bildbehandling – några hundralappar per bild är vanligt.

Dessutom stiger ofta priset om du vill ha utökade användningsrättigheter. Upp till tre gånger timarvodet kan det kosta om du vill ha helt fria rättigheter till bilderna.

Det finns även fotografer som tillämpar fast-pris-per-bild, med fria rättigheter. (Vår byrå Apelöga tar betalt på det senare viset).

Tips: Stäm alltid av med fotografen innan fotograferingen vad det kommer att kosta, och var noga med vilka användningsrättigheter som gäller. Förhandla gärna fram ett paketpris.

Och tänk på att den dyraste bilden är den som blir för dålig för att kunna användas. Alltså är det viktigt att du väljer rätt fotograf. Börja med att bedöma fotografernas hemsidor!

2. Så bedömer du en fotografs websida

 

De flesta fotografer har en egen hemsida. Och nästan alla fotografer har snygga bilder att visa upp. Men hur vet du vem som är bäst lämpad för ditt uppdrag?

Tips: Försök hitta en fotograf som har snygga bilder från “osexiga” tillfällen. Nästan vem som helst kan ta fräcka bilder på ett rooftop-party i NYC – sådana förutsättningar ger alltid coola bilder. Men vem kan göra bra bilder av ett kommunfullmäktigemöte i lysrörsbelysning?

Om du anlitar en fotograf som har tagit bra bilder trots svåra förutsättningar, så ökar chanserna att du hittat rätt.

3. Har fotografen tillräcklig kapacitet?

 

Enkla fotograferingar, såsom porträtt, behöver sällan roddas och arrangeras så mycket. Men när det handlar om större produktioner så kan det behövas en projektledare.

Frilansfotografer jobbar ofta ensamma, men vissa har hjälp av assistenter. Alternativet till en frilansare kan vara en fotobyrå, eller reklambyrå, som oftast har projektledare anställda.

Tips: När du anlitar en fotograf, kolla om hen har en assistent som kan hjälpa till att rodda fotograferingen. Om inte är risken stor att du själv får bli projektledare (vilket dock inte behöver vara fel – det kan ge dig argument att förhandla ner priset.)

Lycka till!

___

Jag som skrivit denna sammanställning har gjort hundratals uppdrag som frilansfotograf under åren 2003-2010. Sedan dess har jag drivit fotobyrån Apelöga och har då ofta lagt ut uppdrag på andra frilansfotografer.

Tipsen ovan är ett koncentrat av mina samlade erfarenheter från åren i fotobranschen. Tipsa mig gärna om du tycker att informationen bör kompletteras på något sätt.
/Adam

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar