3 strategier till ditt drömjobb

3 strategier till ditt drömjobb


I förra inlägget beskrev jag fem hinder som ligger i vägen när du söker jobb . I detta inlägg berättar jag om tre strategier som du kan använda för att övervinna dem.

____

En person sa en gång till mig:
– Ge mig 500 000 kronor, tack.
– Varför?, frågade jag.
– Jo, för att det vore bra mig. Jag skulle säkert utvecklas av det.
Förbryllad sa jag:
– Jaha… men vad får jag för mina pengar?
– Det vet jag inte, men det finns säkert något jag kan hjälpa till med. Det löser sig. Har vi en deal?

OK, samtalet lät nog inte exakt så. Men det är så det låter i mitt huvud varje gång någon söker jobb hos oss utan att förklara varför vi ska anställda hen.

Att anställa är dyrt, och arbetsgivaren vill veta sin return of investment. Det är en säker utgift, men osäker intäkt. Således en stor risk för arbetsgivaren. Tänk om arbetsgivaren anställer fel? Då blir det dyrt.

Hur en person presterar på en anställningsintervju stämmer ofta dåligt överens med hur personen sedan faktiskt presterar på jobbet.

Om du vill ha ett positivt svar på din jobbansökan kan du hjälpa din arbetsgivare att minska sin risk. Beroende på hur stor erfarenhet du har av arbetsgivarens bransch, kan du använda någon av dessa tre metoder:

1. För den oerfarne: Erbjud dig själv

Eftersom arbetsgivaren ogärna vill riskera något kan du erbjuda att stå för risken själv. Hur? Genom att jobba gratis under en begränsad tid.

What?! Om man jobbar gratis blir man väl utnyttjad! 

Njae, jag tror att det är stor skillnad på att bli erbjuden ett gratisjobb (då ska man tacka nej) kontra att erbjuda sig att jobba gratis – då sker det på dina villkor.

Detta är ett bra alternativ för dig som vet att du har kapaciteten men ännu inte har fått den erfarenhet som krävs. Du får chans att visa vad du kan.

För den som studerar finns ofta möjlighet att göra praktik som en del i sin utbildning, men möjligheten finns egentligen för vem som helst. Det är bara att fråga. Väldigt få arbetsgivare tackar nej till dig om du erbjuder detta.

När du börjar din praktik har du köpt dig tid. Du kan ta reda på vad företaget behöver och du kan hjälpa till att lösa dess problem. Om du lyckats har du visat för din arbetsgivare att du är värd att anställdas.

Therese började på Apelöga som praktikant, och blev sedan anställd. I denna video sammanfattar hon hur det gick till: ”Jag gjorde mig behövd.”

 

2. För den erfarne: erbjud ditt nätverk

För ett B2B-företag är en ny kund värd mycket mer än vad en anställds lön kostar. Om du som jobbsökare kan hjälpa din arbetsgivare att hitta en ny kund så är jobbet ditt.

Om du har viss tidigare jobberfarenhet, oavsett bransch, så har du förmodligen ett nätverk du kan kontakta. Kanske är du aktiv på LinkedIn? Kan du koppla ihop din nya arbetsgivare med personer i ditt nätverk?

Den som gör detta på rätt sätt kan skapa en win-win-win: Din arbetsgivare får en ny kund, din kontakt får en ny leverantör och du får ett nytt jobb.

3. För den idérike: erbjud en idé

Vår filmare Michael blev anställd tack vare att han kom till oss med en idé om att göra en filmserie. Idén blev verklighet och ledde till en ny kund.

Och ärligt talat: Även om inte just den idén hade blivit till ett uppdrag, så hade vi anställt Michael förr eller senare ändå. Genom att han kontaktade oss med sin idé visade att han att han var initiativrik, generös och engagerad.

På den tiden jag frilansade för olika tidningar märkte jag tydligt att denna säljteknik funkar. Att kontakta en redaktion och säga ”Hej, kontakta mig om ni har behov av en fotograf i Malmö” fungerade nästan aldrig.

Däremot om jag pitchade in en konkret idé – ”Det finns ett kul företag i Malmö som gör X, vill ni att jag gör ett reportage om dem för er?” – så gav det alltid bättre resultat. Ibland köpte de idén rakt av, men mer ofta svarade de: ”Tack för idén! Den passar inte oss, men vi vill däremot att du istället gör ett annat reportage som vi tänkt publicera”.

Att visa engagemang kan räcka långt.

Principen för hur du skapar en anställning

Principen bakom alla dessa strategier är att först leverera, sedan be om något tillbaka.

Då har du ändrat konversationen i arbetsgivarens huvud – du är inte längre en kostnad utan en tillgång – vilket ger dig en god chans att få bra betalt.

Kanske är dessa råd lite okonventionella. När jag pluggade till fotograf fick jag höra att man får jobb genom att ”åka runt och visa upp sin portfolio”.

Det funkade aldrig.

Jag kan förstås inte tala för hur det funkar på alla andra arbetsplatser, men på Apelöga är det så här:

Ingen har fått jobb genom att bara visa sin portfolio. Alla har anställts efter att först ha visat vad de kan.

____

Boktips:

Seth Godin har skrivit en läsvärd, och lättläst, bok om hur man gör sig oumbärlig: Linchpin – Are you indispensable?

____

Häromveckan intervjuade jag Hampus Jakobsson, en av grundarna till framgångsrika TATsom såldes för 800 mnkr till Blackberry. Nästa vecka publiceras den intervjun här i bloggen. (Prenumerera om du vill, skriv din mailadress i orangea boxen nedan.)

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar