5 “F” för bättre bilder

5 “F” för bättre bilder


Det finns mycket man inte kan påverka som fotograf men också en hel del som man faktiskt kan styra över. Nedan har jag samlat några korta tips för att effektivisera arbetsflödet. Med lite struktur, rutin och en stor nypa kreativitet hoppas jag dessa “F” kan lyfta ditt bildskapande, oavsett vilken din yrkesroll är.

1. Förbered i kameran

Ett bra förarbete är A och O. Lägg lite extra tid på förberedelse av din bild, oavsett om det är en uppställd scen eller ett ögonblick. Försäkra dig om att du har en harmonisk komposition, att inga onödiga saker syns och undvik röriga mönster och bakgrunder som stjäl uppmärksamhet från ditt huvudobjekt. Kanske har du möjlighet att jobba med stämningshöjare redan från början? Recept på starka faktorer kan till exempel vara fint motljus, en överstrålning eller suddiga objekt i förgrunden.

2. Fixa färgen

När du påbörjar efterbehandlingen är ett tips att sätta färgen först och inte fastna i detaljer. Skapa den känsla du vill ha med övergripande korrigeringar i toner, kontrast och ljus. Eventuellt kan du använda dig av en referensbild som du gillar för att försöka efterlikna dess färgkomposition. Ett hett tips är att alltid jobba upp alla bilder under förloppet, så att inte en är helt färdig och en annan inte ens påbörjad ifall något oförutsägbart skulle ske.

3. Forma

Skapa harmoni i bilden genom att dämpa sådant som sticker iväg i form. Det kan till exempel vara en tröjkant eller en test med hår som behöver puttas in, göras rundare eller smalnas av. Ju mer du jobbar med detta kommer du träna ögat att se vad som behöver göras.

4. Förenkla

Gör bilden så behaglig som möjligt att titta på. Städa bort sådant som stör balansen och som drar blicken till sig. Genom att jobba med ljus och mörker kan du göra ett flammigt objekt mer stillsamt och rent. Du kan också i detta skede göra mer lokala förändringar för att framhäva detaljer genom ljussättning eller till exempel lite extra skärpa.

5. Finputsa

Innan du avslutar för leverans bör du gå över och kontrollera ditt arbete. Gör en kvalitetscheck och försäkra dig om att du inte har slarvat. Växla hela tiden mellan in- och utzoomat för att få en bra översikt. Jämför bilderna mot varandra om du har fler än en. Synkar alla toner? Är alla viktiga toner sanningsenliga (t.ex. gräs, himmel och eventuella signaturfärger)?
Utför dina sista små justeringar och förbered bilderna för sitt slutmedium.

PS. Glöm inte att spara frekvent, ⌘+S ska vara din bästa vän.

Hoppas att vår lilla lathund kan vara till nytta. Har du några fler frågor är det bara att skriva ett mejl till mig. Vi hörs!

Artikelskribent:
Nathalie Ohlson

Lämna ett svar