5 tips för bättre porträtt

5 tips för bättre porträtt


Yo, yo, yo! Ni som följer oss på Instagram såg den här videon för ett tag sedan. I den ger vi 5 tips för hur man kan ta bättre porträtt. Se filmen här, och få en recap i punktform nedanför.

1.Tänk på ljuset (undvik Batmanbrillor)

Det första tipset handlar om ljus. Because of obvious reasons – inget ljus, ingen bild. Det finns oändligt mycket att säga här, men vi valde att prata om sol vs. skugga. Alltför hårda skuggor, en kisande modell och batmanbrillor (när hela ögonpartiet är skuggat på grund av att solen står för högt) är bara några av de problem man kan stöta på, när man fotar i för starkt solljus.

Vi rekommenderar att, om man känner sig osäker på hur man ska jobba med solljuset till sin fördel, är det bättre att gå in i skuggan. Du får ett jämnare, mjukare ljus och modellen har lättare för att slappna av i ansiktet. Då kan det se ut så här:

 

2. Hitta en lugn bakgrund

För att få maximalt fokus på din modell, så föreslår vi att du hittar en bakgrund som inte är för stökig. Det kan till exempel vara en helt vanlig vägg i en rolig färg eller några gröna buskar i oskärpa.

Försök att göra det så okomplicerat som möjligt och lägg din fokus på att få bra uttryck från modellen istället. Så här:

3. Testa ovanliga vinklar

Tips nummer tre handlade om att testa lite udda vinklar. Med det menar vi att ett porträtt inte alltid behöver vara taget i ögonhöjd. Testa lägg dig ner på marken eller fota uppifrån. Kanske be modellen vända sig i profil eller beskär ansiktet så att bara ögonen och upp kommer med i bild. Fritt lek!

Ibland kan det ovanliga bli oväntat bra.

 

4. Dra ett skämt!

Känner du att du skulle vilja få modellen att le eller skratta, men märker att att det inte går så bra, ja då kan du pröva att dra ett skämt.

Ofta är det de sämsta skämten som folk skrattar mest åt, för att de är så dumma. (Kolla in skämtet i videon ovan, det är så dåligt att du inte kan låta bli att le…)

Ett annat tips kan vara att be modellen att fejkskratta och som resultat av det brukar personen ofta börja skratta på riktigt, för att det känns konstigt. Här gäller det verkligen att läsa av sin modell, men var inte rädd för att spela lite pajas, det är värt det om du får bilden du ville ha!

 

5. Våga vägra många blixtar

Sista tipset! Det här är riktat till dig som ska fota med blixtljus. Om du inte van blixtfotograf kan det kännas lite läskigt och många tror att man behöver många blixtar. Vi håller inte med. Vi fotar nästan alltid med bara en blixt, oftast med en softbox på.

Experimentera runt, slå blixten i väggen för att imitera fönsterljus eller rakt på för ett hårdare ljus. Tänk bara på att inte ha den för högt (risk för fula skuggor) eller för lågt (ljus underifrån är inte bra för någon). Ta ett varv med blixten runt din modell och se vad som passar bäst.

Har ni frågor eller kommentarer angående det här, tveka inte att höra av er! Vi svarar på era frågor och ger gärna fler tips. Har du testat några av tipsen, eller kanske allihopa? Berätta hur det gick!

Lycka till!

Artikelskribent:
Rebecca Gustafsson

Lämna ett svar