80/20: Gör vad du är bra på

80/20: Gör vad du är bra på


Jag byggde min första hemsida, en webbportfolio, när jag gick på fotoskolan. Det var omkring millenieskiftet, långt innan wordpress. På den tiden byggde man sin sajt från grunden.

I timtal – ja, i dagar och veckor – försökte jag först lära mig designprogrammet, och sedan bestämma designen.

I timtal – ja, i dagar och veckor – försökte jag först lära mig designprogrammet, och sedan bestämma designen. Välja typsnitt och färger. Avgöra vilka bildstorlekar som var lämpliga. Bestämma avstånd mellan de olika elementen. Göra plan för sidstrukturen.

Och sedan bygga sajten.

Det var oerhört tidsödande.

Ett par år senare, när jag börjat frilansa, gjorde jag om proceduren. Byggde en ny sajt, och började även denna gång om från grunden. Spenderade ytterligare veckor på att få sidan klar.

Men det här blogginlägget handlar inte om webdesign. Det handlar om varför frilansare gör saker som de inte borde göra.

 

En frilansare gör allting själv

“Ibland, rätt sällan, fotograferade jag också.”

För min del handlade det inte bara hemsidorna. Jag gjorde likadant med ett par olika fysiska utskick, som jag skickade till potentiella kunder. Jag gjorde allt själv: alltifrån den första designen till att sätta på frimärken på utskicken.

Och jag gjorde likadant med många andra delar av min verksamhet. Ekonomihantering, till exempel. Jag höll koll på alla räkningar och kvitton, skrev mina egna fakturor, la ner i kuvert, gick till brevlådan.

Ibland, rätt sällan, fotograferade jag också.

Ja, ni fattar poängen, men hey, det är ju så det är att vara frilans! Som egenföretagare måste man göra allt själv. Så är det bara. Vem ska annars göra det åt en?

Det tog mig sju år att inse att det inte alls behöver vara så.

 

Byrå vs frilans

“En frilansare lägger försvinnande lite tid på det som borde vara ens huvudsyssla.”

Jag får ibland frågan varför jag driver en byrå. Varför inte istället vara frilans?

För personer som inte är insatt i branschen så har kanske ordet ”frilans” ett romantiskt skimmer över sig. Att vara fri i sitt yrke, och jobba med sin kreativitet. Vad kan vara bättre!

Men som alla frilansare vet så är det tvärt om. Man gör sällan vad man vill, utan är istället fast i sysslor måste göras. En frilansare lägger försvinnande lite tid på det som borde vara ens huvudsyssla.

 

80/20

“På din övriga tid, de 80 procenten, är ditt arbete ineffektivt, eller i värsta fall meningslöst.”

Jag lärde mig om Paretoprincipen via 4 timmars arbetsvecka av Tim Ferriss. Paretorincipen är även känd som 80/20-regeln och tycks gälla i alla möjliga sammanhang:
80% av ett företags omsättning kommer från 20% av dess kunder.
80% av omsättningen genereras av 20% av dess produkter.
80% av klagomålen kommer från 20% av kunderna.
Och så vidare.

Framför allt säger Pareto att 80% av effekten kommer från 20% av ditt arbete.

Alltså, som frilansfotograf är de där 20 procenten när du gör det du är bra på. När du är ute med kameran eller sitter i Photoshop. När du producerar.

I dessa stunder skapar du ditt värde.

På din övriga tid, de 80 procenten, är ditt arbete ineffektivt, eller i värsta fall meningslöst.

 

Illusionen om produktivitet

“Att vara produktiv är inte det samma som att vara effektiv. Att göra många saker är inte detsamma som att göra rätt saker.”

Men det här är lurigt. Det är svårt att upptäcka. För många frilansare känns de där sidosysslorna rätt bra att utföra.

Jag tyckte det var kul att bygga hemsidor. Och det var även tillfredsställande att hantera mina kvitton och fakturor. Jag kände mig produktiv. Och det kändes bra att vara “upptagen”.

Men det var förstås en illusion.

Att vara produktiv är inte det samma som att vara effektiv.

Att göra många saker är inte detsamma som att göra rätt saker.

Om jag istället anlitat en webdesigner för hemsidebygget, och en redovisningskonsult för mina kvitton, så skulle jag ha frigjort massor med tid.

Tid som jag kunde använda till att fotografera och pitcha in nya idéer. Tid att skapa värde.

 

Hacka 80/20!

“…så femfaldigas dina resultat. Utan att du behöver jobba fler timmar.”

Så småningom insåg jag detta. Jag började outsourca små delar av min verksamhet – just webdesign och bokföring – men höll fortfarande krampaktigt fast i andra delar (bildbehandling, inköp, obetydligheter, små saker).

Men jag inser varje gång när jag lyckas outsourca eller delegera en uppgift, hur kraftfullt det är.

Det handlar om att ”hacka” paretoprincipen. För det är bara en princip, inte en lag. Om man identifierar sina “20%” kan man börja välja bort allt annat. Och då expanderar man sin effektiva tid.

Om dina “20%” – din effektiva tid – expanderas till 100% så femfaldigas dina resultat. Utan att du behöver jobba fler timmar.

Så jag blir alltid lite förbryllad när någon undrar varför jag valt att driva byrå istället för att fortsätta vara frilans. Poängen med byrån är att jag numera omger mig med människor som är bra på allt som jag inte är bra på. Och vice versa: Jag hjälper dem med sådant jag gör bra, och som de helst vill slippa.

Så jag vill vända på frågan: Om du är frilansare, varför outsourcar du inte mer av sådant som du egentligen inte är bra på?

(Förresten, om du tycker detta var intressant: Dela gärna genom att klicka på någon av symbolerna här nere till höger. Min eviga tacksamhet i utbyte.)

—-

Varje tisdagsmorgon skriver jag i bloggen om bilder och business, och om hur vi driver Apelöga. Tycker du det är intressant? Gör då som hundratals andra redan har gjort: Skriv upp dig här, så får du dessa blogginlägg direkt till din mailbox.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar