9 saker jag önskar jag visste när jag var 20

9 saker jag önskar jag visste när jag var 20


Häromveckan fick vi på Apelöga besök av Fotoskolan Jönköping, samma skola som jag själv gick på för 15 år sedan. Jag fick frågan från studenterna: Vad är ditt bästa tips till oss?

Ja, vad önskar jag att jag visste för 15 år sedan, när jag var 20 och stod på tröskeln till fotograflivet?

Här är mitt svar:

1. Det är okej att vara rädd

När jag var 20 var jag rädd för det mesta. Min stamning och min introverta läggning gjorde (och gör fortfarande) att jag hade svårt att knyta nya kontakter. Att ge mig ut på en reportageresa var oerhört läskigt.

Nu vet jag att rädsla och motstånd ofta är ett tecken på att man är på rätt väg. Steven Pressfield kallar det för The Resistance. Läs någon av hans böcker, denna eller denna.

Jag vet också att det enda som hjälper mot rädsla är handling. Även om man ofta misslyckas.

2. Det är okej att misslyckas

Det är lätt hänt att paralyseras av sin rädsla, särskilt i det skede av livet när man är på väg in i vuxenvärlden. Då är det viktigt att veta att man får misslyckas. Ofta är inte ett misslyckande så farligt som man kan tro på förhand.

Tvärtom, att misslyckas leder alltid till nya lärdomar, om man tar vara på erfarenheten. Sometimes you win, sometimes you learn, som Nelson Mandela lär ha sagt.

Det största misslyckandet är att inte misslyckas tillräckligt många gånger, för då upphör lärandet.

3. Det är okej att fejka

Det tog lång tid innan jag vågade kalla mig för ”fotograf”.  Jag kände mig inte tillräckligt etablerad. Och mina uppdrag speglade min inställning: Jag fick små, dåligt betalda uppdrag.

Men jag märkte att så snart jag vågade kalla mig fotograf och gjorde en hemsida där jag målade upp mig själv som bättre än vad jag var, så växte både jag och listan med kunder.

Det blev en självuppfyllande profetia.

Fake it ‘til you make it, det funkar.

Lästips: Tim Ferriss skriver om en rad olika strategier för detta i sin berömda Four Hour Work-Week.

4. Det är okej att testa olika saker

Som 20-åring behöver man inte ha en grand plan. Ju fler saker man testar på, desto mer lär man sig om sig själv. Med tiden har man hittat de saker man brinner för, och vill utveckla mer.

När du sedan tycker att det är dags att fokusera på en sak, läs Essentialism så får du hjälp att ta nästa steg.

5. Det är okej att ha nördiga rutiner

Mark Zuckerberg har alltid samma t-shirt på sig, Steve Jobs hade alltid samma polotröja. Varför? För att de insett att varje val man tvingas göra – oavsett om det handlar om ens outfit eller en affärsplan – kostar tankeenergi. Ju mer du har på auto-pilot, desto mer tid och energi får du över till att vara produktiv.

Lästips: Gretchen Rubin beskriver i boken Better Than Before om varför rutiner är grejen.

6. Det är okej att få nej

Mitt första reklamutskick som frilansfotograf gick ut till 60 potentiella kunder. 58 av utskicken gick rakt ner i papperskorgen. De två återstående gav mig uppdrag, som i förlängningen ledde till nya kunder och nya uppdrag. Och så rullade det på.

Som ny i en bransch får du räkna med att de flesta kommer att säga nej till dina idéer. Det är inget personligt, det är bara så det är. Ju fler nej du orkar acceptera, desto större chans att du lyckas framöver.

7. Det är okej att strunta i universitetet

Länge hade jag komplex för att jag aldrig skaffat mig en akademisk utbildning. Tills jag insåg att jag kunde lära sig det mesta jag behövde på egen hand, genom böcker, podcasts och videotutorials.

Nej, denna väg gav mig inga akademiska poäng, men den gav mig handgripliga kunskaper.

Jag ångrar en sak: Inte att jag struntade i universitetet, utan att jag inte började läsa böcker förrän jag var 30. Sedan jag börjat läsa på allvar har min produktivitet och effektivitet skjutit i höjden.

8. Det är inte okej att slarva med hälsan

Jo, jag vet: Som 20-åring är man odödlig. Inga problem att vara uppe hela natten och dricka alkohol och ändå fungera normalt dagen därpå.

Fast egentligen är det inte så. Du blir vad du äter, och du blir dum om du inte rör på dig. Jag fattade inte detta förrän jag blev 30.

Lästips: Eat Move Sleep

9. Det är okej att strunta i listor med tips

Egentligen gillar jag inte sådana här tipslistor. Det som har funkat för mig kanske inte funkar för dig. Således bör du ta tips och råd, inklusive de i denna text, med en skopa salt.

Gå din egen väg. Var lyhörd för vad andra kan lära dig, men glöm inte att lyssna på din egen intuition.

____

Nästa vecka i bloggen: Att använda bilder på din hemsida: Vilka bilder du bör du använda, och vilka ska undvikas?

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar