Alla är fotografer?

Alla är fotografer?


Är den växande skaran amatörfotografer ett hot mot professionella fotografer? Dagens blogginlägg handlar om effekten av att “alla är fotografer”.

“‘Vi som är duktiga amatörfotografer ger gärna bort bilder gratis.'”

Intervjun häromveckan med Christer Jansson, bildredaktör på Spoon, ledde till följande fundering från bloggläsaren och hobbyfotografen Johan Rastenberger:

“Intressant att höra om Christers syn på fotografer. […] 

Jag tror att utvecklingen kommer går mot att allt fler duktiga fotografer säljer/ger sina bilder till byråerna som hela tiden strävar efter nya intryck och stilar. Problemet för de yrkesverksamma fotograferna är att de står ofta stilla [i sin utveckling]. […] 

Varför skulle byråerna välja någon som levererar en förutsägbar trist kvalitet, när de kan byta fotograf beroende på leverans? Vi som är duktiga amatörfotografer skulle gärna ge bort bilderna gratis om de publiceras.”

Proffsfotografins undergång?

Om Johan har rätt i sin analys så ser det mörkt ut för proffsfotograferna. Och Johan har bra poänger – proffsfotografer kanske inte alltid utvecklas snabbt nog, och bildköpare är ofta ute efter något nytt.

Men, låt mig nyansera bilden.

“Marknaden för dessa amatörer är begränsad.”

Johan har rätt i att fler amatörfotografer kommer göra professionella uppdrag. Men jag tror att den marknaden för dessa amatörer ändå är begränsad.

Amatörfotografer kan anlitas för följande typer av uppdrag:

  • ”Läsarbilder” i tidningar
  • Enklare företagsfotograferingar
  • Bröllops- och porträttfoto
  • Enkla uppdrag för lågbudget-tidningar

“Bildkvaliteten blev alldeles för låg, och bildköparna hittade inte vad de sökte.”

Bildbyråer inget för amatörer

Jag tror däremot inte amatörerna har något att hämta i bildbyråbranschen.

Ett exempel är crowdsourcing-fotosajt, som startades för några år sedan. Idén var att bildköpare skulle efterlysa bilder, och att amatörer skulle lämna in bildförslag. Det lät bra i teorin, men funkade inte alls i praktiken. Bildkvaliteten blev alldeles för låg, och bildköparna hittade inte vad de sökte. Fotosajten är nu nerlagd.

Eftersom tid är pengar så är det dyrt att leta efter bilder. Ju lägre kvalitet på bilderna, desto längre tid tar det att hitta rätt bild, och desto dyrare blir det för bildköparen.

Bara proffs kan erbjuda en jämn kvalitet

Är alla fotografer?

Nja. Alla kan förstås ta en bra bild emellanåt. Men det är en enorm skillnad mot att alltid kunna leverera en bra bild.

“Att göra snygga bilder från en presskonferens i lysrörsljus kräver mer än en bra kamera.”

Att ta en snygg bild på en solnedgång kan vem som helst göra. Men att göra snygga bilder från en presskonferens i lysrörsljus kräver mer än en bra kamera. De flesta uppdragsgivare har inte råd att chansa, utan måste anlita proffs som levererar.

Läget för frilansare i framtiden

Men ändå är läget som Spoon-Christer påpekar: det blir allt tuffare för frilansfotografer. Arvodena har legat stilla i 15 år.

Därför tror jag att man som fotograf måste göra mer än att ”ta kort”. Man måste kunna sälja in idéer och koncept, för att på så sätt skapa värde för sina kunder. Då lyfter man sig en nivå och är inte längre konkurrensutsatt av amatörfotografer.

—-

Tanken med denna blogg är att blanda artiklar som denna med intervjuer. Det blir ett nytt blogginlägg varje tisdagsmorgon. Förutom intervjun med Christer publicerades häromveckan en intervju med Annika Jönsson på TT. Tipsa mig gärna om du har önskemål på intervjupersoner!

—-

Apelöga gör foto och film för företag. Läs mer här.

 

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar