Att bygga ett företag en gipsskiva i taget

Att bygga ett företag en gipsskiva i taget


Det gula huset vid bilskroten

“Det var lågkonjunktur och fastighetsägaren lät oss bygga var och hur vi ville.”

Apelöga hamnade i lokalerna på Jörgen Kocksgatan av en slump. Det var 2009 och jag var delägare i ett musikproduktionsbolag. Vi, mina musikerkollegor och jag, hade kommit fram till att vi behövde bygga en musikstudio. Så vi började leta lokaler och landade till slut i ett gult fult tegelhus, på en återvändsgata med en bilskrot på ena sidan och Frihamnsviadukten på andra.

En hissverkstad hade just flyttat ut ur lokalerna. Fastigheten ekade tomt. Det var lågkonjunktur och fastighetsägaren lät oss bygga vad och hur vi ville. För att klara det på vår begränsade budget byggde vi allt själva, med hjälp av familj och vänner.

“Ett slags ingenmansland på 80 kvm som liksom blivit över.”

När musikstudion var klar började vi fundera över ytan som blivit över. Mellan entrén och ingången till studion var det ett rum som man gick igenom för att komma till studion. Ett slags ingenmansland på 80 kvadratmeter som blivit över.

Apelögas barndom

Detta sammanföll med att Apelöga just hade fötts, och jag tilltalades av tanken på att bygga mitt nya företag rent fysiskt. Bygga företag i dubbel bemärkelse. Slå upp väggar samtidigt som verksamheten byggdes upp.

“Att bygga företag tar tid, särskilt när man hanterar både gipsväggar och bokföring på samma arbetstid.”

Det tog nästan ett halvår till innan kontorslokalerna var klara. Att bygga företag tar tid, särskilt när man hanterar både gipsväggar och bokföring på samma arbetsdag.

Till en början hyrde vi ut det mesta i andra hand – Apelöga var då bara två medarbetare, Jonas och jag. Men med tiden växte vi, och kunde hyra ut allt färre frilansplatser. Efter ett par år hade alla flyttat ut och vi kontoret för oss själva.

Alla dessa musiker på vårt kontor

“Rätt trevligt för det mesta. Rätt irriterande ibland.”

Kopplingen till musikstudion var alltid stark. Jag gick visserligen ur produktionsbolaget som delägare, men eftersom kontoret hade byggts på vägen in till studion – vi var inga arkitekturmästare – så gick musikstudions besökare rakt genom vårt kontor för att komma till studion. Rätt trevligt för det mesta. Rätt irriterande ibland.

I höstas, fem år efter att musikstudion byggdes började musikerna fundera på att flytta ut. Lokalerna passade deras verksamhet allt sämre. Och än en gång sammanföll musikernas planer med Apelögas.

Vi hade insett att vi behövde nya lokaler. Vi fortsatte att växa och kontoret som var designat för fem personer blev överfullt när vi var 8-9 personer på plats.

Så vi kom överens med musikstudion om att ta över deras lokaler, och därigenom dubbla Apelögas yta. Vi gjorde skisser, köpte in byggmaterial, anlitade hantverkare.

För till skillnad från för fem år sedan när vi inte hade råd att anlita yrkesfolk, så är idag läget det motsatta: Vi har inte råd att göra det själva.

Jag har med åren insett hur viktigt det är att lägga sin tid på det som är mest värdeskapande. Det man är bäst på, och låta andra göra det som de är bäst på.

“Jag är tilltalad av tanken på att vi bygger vårt företag, handgripligen. Det finns något mycket tillfredsställande i att designa och bygga sin egen arbetsmiljö.”

OK, det är inte helt sant. Vi har gjort en del på egen hand. Vi har rivit några väggar, och kommer att måla en del själva. Och bygga lite möbler.

Jag är fortfarande tilltalad av tanken på att vi bygger vårt företag, handgripligen. Det finns något mycket tillfredsställande i att designa och bygga sin egen arbetsmiljö. Att på så sätt få en känslomässig koppling till platsen där vi tillbringar många timmar varje dag.

 

Bland byggdamm och betongborr

Här är vi idag. Bygget håller på för fullt. Senaste veckornas arbetsmiljö har varit rätt hemsk. Vi sitter mitt i byggarbetsplatsen, med bara ett plastskynke mellan oss och allt byggdamm och oväsen från cirkelsågar och hammare. Men snart är det klart.

Här är en skiss på ungefär hur det kommer att se ut. När allt är klart, om någon månad eller så, så ska vi visa några före- och efterbilder också.


Hur viktig är din arbetsplats och dess arbetsmiljö för dig? Lämna gärna en kommentar!

Varje tisdagsmorgon berättar jag i bloggen om bilder och bizniz, och om hur vi driver Apelöga. Om du vill vara säker på att inte missa nästa veckas blogginlägg, skriv upp dig här, så får du dessa blogginlägg skickade till din mailbox varje tisdagsmorgon.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar