Att förbättra något bra

Att förbättra något bra


Ibland har man en bild som redan är bra som den är, men man kanske ändå vill ge den det där lilla extra – för att man kan! Nedan tänkte jag visa ett exempel på just en sådan bild som i all sin enkelhet är väldigt fin men som också kan göras till något annat. Vanligtvis ser vi den här typen av retusch i exempelvis reklam, där det är lite av en grej att putsa till verkligheten. 

För att se före och efter bearbetning – dra reglaget fram och tillbaka (vänster är före och höger är efter).

Under bilden nedan följer även en beskrivning av vilka förändringar som gjorts och varför.

 

NY HIMMEL (1)

Himlen i originalbilden är ganska enkel så här ville jag lägga till något med lite mer händelse. Därför fick det bli en med moln. Jag tänkte då också på att anpassa dessa efter bildens form för att skapa känslan av inramning. Alltså, lägg märke till att molnen “stiger” både i höger och vänster kant och på så sätt nästan omsluter personen på klippan.

Jag har även valt att plocka bort den lilla fågeln som seglar på den första himlen. Inte för att jag har något emot fåglar, utan för att den var så pass liten här att det nästan kunde misstas för skit på linsen…

SYNKA LIKNANDE FÄRGER (2)

Det kan upplevas lite störande för ögat om man har flera färger i samma bild som nästan är likadana, men inte riktigt. Därför har jag här valt att jobba tonen i vattnet åt mer grön/turkos eftersom att jag satte den färgen på himlen. Som man ser i originalbilden är vattnet och himlen där betydligt längre ifrån varandra i färgsynk.

FÖRSTÄRK EFFEKTER (3)

Det vilda stänket från vattnet gör mycket av livet i bilden, därför ville jag förstärka detta genom att lägga till extra “splash” på några ställen. Med hjälp av en vit pensel har jag i Photoshop kunnat efterlikna verkligheten. Viktigt att tänka på vid ett sådant moment är att försöka räkna ut var stänket skulle ske om det var på riktigt, alltså i detta fall var vattnet möter sten och där det redan finns begynnelse till effekt, så att resultatet blir realistiskt.

(Se var jag lagt effekten utmärkt med ring och asterisk*) 

ALLMÄN UPPFRÄSCHNING (4)

Sist men inte minst, det gamla vanliga. Städa, forma, förenkla. Lägg på lite kontrast, addera lite schysst färgton och så vidare. Ett hett tips är att experimentera en aning med färg i skuggor och svarta partier, detta kan göra stor estetisk skillnad! Slänger in ett exempel här nedan från hur jag har valt att göra den färdiga bilden. Denna gången blev det lite röd ton i det mörka. Voilá! 

(Och oroa dig inte för odiagnostiserad färgblindhet om du inte ser så stor skillnad här… den är ganska diskret.) 

Artikelskribent:
Nathalie Ohlson

Lämna ett svar