Avslöja dina planer! Nej, håll dem hemliga!

Avslöja dina planer! Nej, håll dem hemliga!


För några år sedan intervjuades jag av Göran Segeholm i hans podcast Bildradion. Jag berättade om min då nystartade byrå Apelöga, om vår affärsidé med fast pris per bild.

Och jag berättade att jag skulle skriva en bok.

“Det var bara att skriva boken, tänkte jag. … Fyra år senare finns boken fortfarande inte.”

Boken skulle handla om hur man säljer bilder. Jag tänkte att det vimlar av duktiga amatörfotografer, som emellanåt tar bra bilder. Bilder som skulle kunna säljas, med rätt handledning.

Vid tiden för intervjun hade jag redan gjort fem intervjuer till boken och hade synopsisen i stort sett klar. Det var bara att skriva den, tänkte jag.

Fyra år senare finns boken fortfarande inte. Vad hände?


Berätta och skapa förväntningar!

“Om man berättar för sina vänner att man ska skriva en bok, så skapas förväntningar. Ett socialt tryck som gör det svårt att backa från löftet.”

I min bibel, a k a Fyra timmars arbetsvecka av Tim Ferriss, skriver författaren om denna idé. Idén att berätta i förväg om sina planer för omgivningen.

Filosofin är: Om man berättar för sina vänner att man ska skriva en bok, så skapas förväntningar. Ett socialt tryck som gör det svårt att backa från löftet. Det vore alltför genant.

Och människor avskyr genanta situationer. Ingen vill känna sig dum.

Alltså skapas ett incitament att utföra uppgiften som man lovat. Det blir en självuppfyllande profetia.

Den tanken inspirerade mig att offentliggöra mina bokplaner där i Görans podd. Jag tänkte att skammen om jag inte skrev boken skulle bli så stor att det skulle driva arbetet framåt.

Men med facit i hand kan jag konstaterade att det inte funkade. Det känns lite genant, men inte så farligt.
Var kanske bokprojektet större än vad jag först trodde? Oövervinnbart?

 

Därför blir hjärnan lurad

“Problemet är att hjärnan luras att tro att uppgiften redan är utförd. Och direkt minskar motivationen att göra jobbet.”

Under åren har jag funderat en del kring den här boken som inte skrevs.  Och ärligt talat var detta inte en engångsföreteelse. Jag har basunerat ut planer på böcker (och annat) flera gånger både förr och senare. Men bara två av böckerna har materialiserats (Elva-elva-elva-boken och Bosnien-boken).

För ett tag sedan snubblade jag över en förklaring. Jag minns tyvärr inte varifrån förklaringen kom, men den lät ungefär så här:

När man utför en uppgift triggas hjärnans belöningssytem. Dopamin utsöndras. Det känns bra att bocka av en punkt från to do-listan.

När man berättar i förväg att man ska göra något triggas samma system. Samma molekyler dopamin simmar ut i hjärnan. Samma mysiga känsla infinner sig.

Inget fel i det, kan man tycka. Men problemet är att hjärnan luras att tro att uppgiften därmed redan är utförd. Och direkt minskar motivationen att göra jobbet.

Varför köpa kon om man får mjölken gratis, tänker hjärnan.

Sedan dess har jag blivit mer restriktiv med att berätta om mina storslagna planer. Men det händer att jag faller för frestelsen. Jag skriver en statusrad på Facebook om det nya bolaget jag tänker starta, och får min dopamindusch.

Det var förresten så den här bloggen startade, med ett offentligt löfte om ett inlägg i veckan.

Ibland funkar det.

Föredrar du att berätta om dina planer, eller är du hellre hemlig? Lämna en kommentar eller skicka ett mail!

Om du gillar den här bloggen: Prenumerera! Skriv upp dig här, så får du alla blogginlägg direkt till din mailbox. Ett inlägg i veckan, om bilder och business. (Aldrig någon spam eller cheesy reklam eller nåt sånt.)

Edit: När jag skrev inlägget blandade jag ihop dopamin med serotonin. Nu är texten korrigerad – det ska vara dopamin – men molekylen i headerbilden visar fortfarande en serotonin-molekyl.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar