BLOGG

BLOGG

 • Min praktik på Apelöga

  Då var praktiken slut för mig, Jonathan alltså, efter att ha varit här på Apelöga under hösten 2020. Oj vad det har gått fort, men det gör det när man har roligt sägs det och roligt har jag haft! Inför praktiken var jag något nervös, jag visste inte vart jag skulle landa under höstterminen. Dessutom var Covid-19 i full fart och jag var orolig om jag skulle få möjlighet att göra några roliga eller spännande jobb. Vem vet, jag kanske bara skulle få sitta hemma och redigera bilder hela dagarna? Men det var inte planen för mig. När jag fick beskedet att jag skulle få göra min praktik på Apelöga blev jag något lugnare, det var trots allt nummer 1 på min önskelista av praktikplatser. Men helt lugn blev jag inte förens någon vecka innan jag började. Jag öppnade min mail en morgon och där låg ett mail från Apelöga, med alla medarbetare som avsändare. Jag öppnar mailet och hittar ett personligt kort som hälsar mig välkommen samt ett upplägg av första veckan och vad jag skulle få göra. Kände mig som en del av gänget innan jag ens börjat och den känslan blev bara starkare med tiden. Nu har jag varit här i några månader och har fått möjligheten att göra en massa roliga uppdrag. Allt från att fotografera Malmös olika sidor till att dokumentera stora energileverantörers diverse utbyggen och utveckling. Jag har även fått följa en man som bygger bilar värda miljoner. Oavsett vad uppdraget har varit så har jag haft ett toppen team i ryggen som har hjälpt och stöttat mig på vägen. Covid-19 har ställt till det en del under hösten men vi har, tillsammans med våra uppdragsgivare, kunnat hitta lösningar på de problem som har uppstått. Jag har fått lära mig massor om att fotografera på uppdrag, hur man måste vara flexibel och uppmärksam samt att det alltid finns fina bilder att ta om man bara letar ordentligt. Rebecca, en av fotograferna, har visat och lärt mig massor om bildredigering och hur man kan spara timmars arbete med några snabba klick. Det har varit en lifesaver vid mer än ett tillfälle! Men alla här hoppar in och hjälper en. Therese, vår projektledare, finns alltid där med ett leende och guidar en fram när man känner sig vilsen. Michael, filmare och regissör, full av energi tar med en på häftiga filminspelningar och har ofta ett skämt i bakfickan. Christian som också är fotograf och min handledare tar med mig på massa fotouppdrag där han visar hur man tar intressanta och unika bilder. Summan av kardemumman är att detta halvår jag haft här har varit väldigt roligt och lärorikt och jag tackar alla på Apelöga för denna tiden! Här följer några av alla bilder jag tagit under min tid här.           Skulle du också vilja ha din praktik på Apelöga? Hör av dig!

 • En bra fotograf med en dålig kamera.

  “Photography has no rules, it is not a sport. It is the result which counts, no matter how it is achieved.” – Bill Brandt Citatet ovan är från den berömda fotografen Bill Brandt och han berör något i citatet som jag tänker på när jag är sugen på att köpa en ny kamera eller objektiv – kommer det här verkligen att göra mina bilder/filmer bättre? När jag levererar en film eller när våra fotografer visar deras senaste bilder för våra uppdragsgivare är det väldigt sällan de frågar vilken kamera vi använder. De bryr sig inte om att vi har fått kämpa mot taskiga väderförhållande, krångliga menyer på våra kameror eller sovit dåligt på grund av småbarn med järnviljor – det är bilden, det är filmen, det är resultatet som betyder något. Men sen finns det de andra. De okunniga. De lite dryga. “Wow vilka fina bilder, du måste ha en bra och dyr kamera.” – Uppdragsgivare, familjemedlemmar, vänner osv. Det är ju inte kameran som tar bilden, det är fotografen, protesterar vi. Men om sanningen ska fram, så har de ju rätt i sitt påstående. Vi har oftast en väldigt bra kamera. Varför har vi det, om det ändå är fotografen som tar bilden? Med den frågeställningen i bakhuvudet ville jag utmana vår fotograf Christian. Kunde han lägga ifrån sig sin Canon 5D mark IV och svindyra Sigma Art-objektiv och ta lika bra bilder med en sämre och billigare kamera? Se utmaningen i filmen ovan!                    

 • Beställ era sommarbilder nu 

  Läste ni vårt inlägg härom veckan där vi blickade tillbaka på den minst sagt märkliga vår som passerat? I så fall vet ni kanske redan att vi planerat för en sommarpitch även i år. Egentligen var det inte helt självklart att avsluta vårens erbjudande med ett nytt… ja just det, erbjudande. Men vi brukar köra en sommarpitch och den är väldigt uppskattad av våra uppdragsgivare. Sommaren är en lustig period på så sätt att när alla andra varvar ner, checkar ut från mejlen och tänder grillen, då är det dags för oss att kavla upp ärmarna. Anledningen? Att de bästa bilderna tas på sommaren. Och film har samma fina förutsättningar, tack vare ljuset och vackra gröna omgivningar. I år tänker vi oss sommarpitchen särskilt anpassad till våren som varit, det vill säga eventuella budgetar som fortfarande är åtstramade. Därför erbjuder vi förutom beställning och betalning i höst även förmånliga paketpriser. Du kan med andra ord boka in en fotografering med oss i sommar – och ta tag i urval och köp först när du är tillbaka på kontoret igen. Vi erbjuder också den som vill, möjlighet att betala fram till och med slutet på oktober. Sommarens erbjudande Vår prismodell är ser ut som vanligt. Första bilden kostar 6 000 kronor och följande bilder 1 000–4 000 kronor styck beroende på typ av fotografering, behov av retusch osv. Årets sommarerbjudande ger ett extra förmånligt pris till er som vill köpa ett helt gäng bilder. Ju fler ni beställer desto bättre rabatt. Lilla paketet 10 bilder eller fler 15 procent rabatt på hela beställningen inkl. första bilden Stora paketet 20 bilder eller fler 25 procent rabatt på hela beställningen inkl. första bilden Klicka här för att hämta vår pdf med sommarens erbjudande som också innehåller exempel på tidigare, omtyckta sommarbilder vi tagit. Vill du boka in en fotografering eller bolla en idé? Hör gärna av dig till vår projektledare therese.vorbau@apeloga.se.  Och ps, vill du hellre göra film? Då finns vår filmare och regissör michael.gartner@apeloga.se tillgänglig. Hoppas vi får chansen att jobba ihop i sommar!

 • Hur gick det för Apelöga under coronavåren?

  En hel vår har passerat och den har varit minst sagt annorlunda både privat och arbetsmässigt. Människor har hållit avstånd, inte rest i onödan och haft videomöten som aldrig förr. På Apelöga kan vi inte helt undvika de fysiska mötena, eftersom vi måste vara på plats när vi filmar och fotograferar. Men både vi och våra uppdragsgivare har varit extra aktsamma och anpassat alla produktioner efter rådande förutsättningar. Med facit i hand har vi klarat våren helt okej. Ekonomiskt har det varit kärvt för många i vår bransch. Fotografer, kommunikationsbyråer och andra närliggande verksamheter har drabbats när budgetar stramats åt. Samtidigt har konkurrensen ökat, eftersom fler haft mindre att göra. I våras när vi märkte att flera produktioner sköts upp, först några veckor och senare på obestämd framtid, insåg vi att vi måste tänka till. Vi har aldrig konkurrerat med pris som främsta faktor, men har å andra sidan heller aldrig verkat i en pandemi då förutsättningarna på marknaden plötsligt är helt annorlunda. Om Apelöga skulle prova att köra ett riktigt pangerbjudande någon gång, då kanske nu vore helt rätt tid? Två månader senare ser vi att utfallet varit positivt i vissa avseenden och mer utmanande i andra. Det bästa är att vi klarat oss igenom våren och fakturerat så pass mycket att vi kunnat betala löner. Däremot har det varit en utmaning att fördela arbetstiden eftersom vi infört korttidsarbete. Vissa veckor har varit arbetstunga, andra mer luftiga – egentligen inget konstigt med det men vi har ju också haft färre timmar att spela med. Sen har vi själva erbjudandet. Hur många skulle ha bokat in jobb med oss utan rabatten? Hade det gått jämnt ut, genom att vi fått mer betalt per jobb, men haft färre uppdrag? Svårt att säga, och så här i efterhand spelar det kanske inte så stor roll. Vi är glada och ödmjuka inför att vi fått fortsatt förtroende att leverera film och foto trots de märkliga förutsättningar som styrt samhället under våren. Med det sagt vill vi önska er en härlig midsommarhelg! Och berätta att ni gärna får titta in här i nästa vecka igen, då kommer vi nämligen blogga om hur vi tänkt oss den årliga sommarpitchen. För nu går vi ju in i den tid på året som ger allra vackrast bilder – och dessutom gör det enkelt att jobba utomhus och hålla avstånd. Stay tuned!

 • Lika bra bilder som alltid – tillfälligt halva priset

  Hela samhället befinner sig i en omtumlande tid och mycket av det vi normalt sett tar för givet har ställts på ända. Vården kämpar och våra äldre isoleras. Skolor och universitet över hela landet har ställt om till distansundervisning. Bröllop, begravningar och studentfester verkar inte kunna genomföras som planerat. Många kommer minnas påsken 2020 som den högtid alla ombads stanna hemma för att minska onödig smittspridning i samhället. Även inom näringslivet sker stora förändringar. Vi ser våra favoritrestauranger kämpa för sin överlevnad, hotell stå tomma, kultur- och nöjesbranschen ställa in alla arrangemang. Men i den här tiden uppstår också nya initiativ. Livesändningar med Swishdonationer, finkrogar som kör ut maten, flygpersonal som utbildas för att avlasta inom vården. Många provar nya idéer i ett försök att bringa ljus och ekonomiskt överleva krisen. Vad händer hos Apelöga? Apelöga har med många andra påverkats. Vi vill fortsätta producera foto och film tillsammans med våra uppdragsgivare men framtiden är osäker. Många behöver av förklarliga skäl senarelägga sina produktioner och det drabbar vår möjlighet att betala ut löner. Allra svårast är ovissheten – för oss liksom andra – hur länge dröjer det innan vi kan återgå till ett normalläge? Sedan mitten på mars tillämpar vi korttidsarbete och hela gänget jobbar 40 procent. När som helst är vi beredda att gå upp i arbetstid men till dess att vi kan fylla våra kalendrar som vanligt har vi beslutat att under en period rabattera våra priser. Du som uppdragsgivare får samma höga kvalitet – men till halva priset. Utan tvekan det bästa erbjudandet vi haft under våra tio verksamma år. Boka nu – med möjlighet att dela upp betalningen   Kanske har ni funderat på att jobba med oss eller boka in en ny fotografering utan att komma till skott? Just nu får ni dubbelt så mycket för pengarna. Dessutom närmar sig den bästa tiden för fotograferingar, våren och sommaren. Halva priset gäller för nya stillbildsuppdrag som bokas under perioden 15 april till 15 juni.  Utöver det gäller erbjudandet även för kompletterande stillbildsbeställningar från redan genomförda produktioner.  För er som just nu inte kan genomföra en ny fotografering eller har gamla bilder att välja från finns också möjlighet att frossa i vår bildbank. Den består av 15 000 bilder på vardagliga situationer i alla möjliga miljöer, från hem till kontor. Halva priset även här.  Behov att dela upp betalningen? Prata med oss – vi ordnar så att ni kan betala hälften vid leverans och andra hälften innan årets slut.  Vi har satt ihop en PDF med vårt erbjudande som du enkelt kan dela med kollegor eller andra du tror kan vara intresserade. Kontakta vår projektledare Therese eller hör av dig direkt till våra fotografer Christian eller Erika för PDF och mer detaljerad information. Stort tack för ert stöd i dessa tider! Ps. Finns det någon i ditt nätverk som behövt ge sig ut och söka jobb? Vi försöker bidra i den mån vi kan och erbjuder gratis porträttfotografering i närheten av vårt kontor i Malmö till den som blivit av med jobbet på grund av det rådande läget. Läs mer här och dela gärna.

 • Nya fenomen skapar nya motiv

  Mitt (Christians) förra inlägg handlade om den tid som Corona har frigjort hos många av oss. För min egen del har det inneburit ett ökat fotograferande. Förvisso privat och oavlönat, men som kreativ stimulans fyller det en funktion. Mina bästa bilder tas ofta utanför de betalda uppdragen ändå. Sedan coronapandemin blev ett faktum har jag funderat på hur jag som fotograf kan gestalta den här unika situationen. Jag uppskattar det subtila berättandet, att låta detaljer berätta en större historia. I den andan har jag fotat barnens nariga händer och människor med munskydd, men det var inte förrän det började dyka upp plasthandskar överallt som jag kände att jag hade ett tema. Ett tema som var både avgränsat och väldigt tidstypiskt. Men vadå, att fotografera plasthandskar säger väl inget om Corona? Både ja och nej. De tillför inte mycket nyhetsmässigt och alla vet redan hur en plasthandske ser ut. Funktionen av bilder av det här slaget är mer kontemplativa och påminner mer om en doft än en nyhetsbild. Det är så kallade öppna bilder, där mycket av berättelsen finns utanför bildytan. Det betyder också att betraktare kan fylla på med egna minnen och erfarenheter, men även fantasier – hur hamnade just den handsken där? Det är också intressant vad en upprepning av samma typ av bild gör med både läsningen och upplevelsen. En plasthandske i en buske, är just det, en plasthandske i en buske. Hundra plasthandskar däremot, beskriver ett fenomen, en tid på undantag som vi förhoppningsvis aldrig behöver uppleva igen.                                                                               Har du frågor om detta eller vill snacka om egna projekt hör av dig till mig eller någon av mina kollegor.  Vi gillar att snacka om bilder. /Christian, fotograf på Apelöga.

 • Framtiden är osäker – dags att planera för framtiden

  Att tid är pengar är en gammal sanning. När Covid-19 nu vänder upp och ner på allt vi trodde oss veta om vårt samhälle är det kanske dags att omvärdera även detta. Den totala paus som stora delar av världen just nu tvingats in i leder till rejäla kriser i näringslivet, där allt fler slår larm om konkurshot och uppsägningar. Nödrop hörs från flera håll. Foto- och filmbranschen är tyvärr inget undantag. Uppdrag avbokas och få nya kommer in. Samtidigt vet vi att våren är på väg. Oavsett vad Covid-19 tycker om saken. På Apelöga har vi lång erfarenhet av att fota vår- och sommarbilder, och vi vet att många av våra uppdragsgivare vill ha bilder som skildrar vår och sommar. Blommande träd och växter, den där särskilda känslan som infinner sig en sommarkväll på stranden. Kvällssol över Möllan. Samtidigt vet vi att många uppdragsgivare identifierar det här behovet alldeles för sent. Vi har under årens lopp genomfört en rad fotograferingar i isande höstkyla – tack, alla tålmodiga modeller – eller tvingats leta upp Malmös sista gröna löv för att skapa känslan av skön sommar. Det går – men vi gillar äkta vara, och det ger givetvis oändligt mycket större möjligheter att verkligen fota under våren eller sommaren. Nu är det hög tid att börja planera. Dags att använda tiden. För är det något som Covid-19-krisen har gett oss är det tid. För oss fotografer och för våra uppdragsgivare. Vi sitter på var sin kant och badar i tid. Så låt oss tänka framåt och göra långsiktiga investeringar. Vi på Apelöga har förståelse för att företag och organisationer vill begränsa smittspridning på sina arbetsplatser och vi håller oss gärna på vår kant ett tag till. Däremot ses vi gärna på distansmöten och planerar inför framtida fotograferingar. För våren och sommaren kommer. Det kan vi vara säkra på. I Malmö blommar redan körsbärsträden och snart är det hög tid att börja fotografera just de där bilderna som vi vet kommer att behövas. Så, använd tiden. Planera nu och se till att landa på fötterna när konjunkturen vänder. Har du frågor, tankar och funderingar är ni välkomna att kontakta oss på Apelöga.

 • Native advertising på Apelögavis

  Hur marknadsför man ett köpcentrum? Ett kort svar kan vara: Native advertising. Det vill säga att smyga in reklambudskap i olika, redaktionella eller semiredaktionella, kanaler utan att det uppfattas som reklam. Om du till exempel säljer skor, skriker du inte kom och köp utan istället visar du en film om hur du tar hand om dina läderskor (som av en slump är av ett visst märke). Men nu var det ju inte skor som skulle marknadsföras, utan ett köpcentrum. Mobilia i Malmö för att vara exakt. Uppdraget att göra detta gick till Bonnier News, som i samarbete med författaren Leffe Grimwalker och Apelögas fotograf Erika Weiland, gjorde följetongen  Okänt nummer i Sydsvenskan. Apelögas del i uppdraget var att illustrera Leffe Grimwalkers roman och till vår glädje fick vi mer eller mindre fria händer. Det enda kravet var att minst en bild skulle vara tagen kring Mobilia. Nu är kampanjen nominerad till världens största native-tävling, Native Advertising i Berlin. Vi är både stolta och förväntansfulla.                        

 • Safety first!

  Rätt förutsättningar ger bäst filmer

  ”Ge en man en fisk och han är mätt för dagen. Ge en filmare rätt förutsättningar så skapar han bättre filmer resten av livet”. Jag är inte helt säker på att citatet ser ut så, men ungefär.   En stor del av de filmer vi gör på Apelöga är företagsfilmer där anställda på företaget berättar om deras produkter och deras företagskultur på ett inspirerande sätt. Vissa saker kan vi inte planera när man jobbar dokumentärt som vi gör. Blir det dessutom för uppstyrt kommer vi ifrån den känslan vi försöker uppnå. Men det finns tre parametrar som jag, i den mån jag kan, försöker styra för att ge oss själva de bästa möjligheterna för att göra en bra film för våra kunder. Vad som sägs. Det är ju det här all storytelling grundar sig i: Vad är det som ska sägas? Är det intressant? Är det gripande? Är det spännande? Här har kunden oftast en idé och målsättning på vad de vill förmedla och sedan är det upp till oss att få fram essensen och verkligen hjälpa dem att berätta det som behövs. Hur det sägs. Det här ska inte underskattas. Hur intressant det än är så måste det förmedlas med rätt entusiasm och energi. Och don’t even get me started på hur kort allt ska vara nuförtiden. Det sägs att vi har 3-6 sekunder på oss att fånga intresset hos tittaren. Då kan vi inte vara sävliga framför kameran utan då gäller det att ge allt. Lite av detta kan räddas i redigeringen, men detta är ofta något som jag och talangen jobbar mycket med tillsammans på plats. Hur det ser ut. Och till slut kommer en annan väldigt, väldigt viktig faktor: Hur filmen ser ut, vad vi ser och hör när vi tittar på filmen. Här är det upp till oss på Apelöga att vägleda och komma med förslag på saker som kan göra filmen snyggare. Ska vi filma ute i naturen så löser det sig självt, men det är kanske på ett vardagligt kontor? Hur visar man verksamheten från dess bästa sida? Fyller man alla tre kriterier så får man allt som oftast en väldigt fin film.   Dags att göra film?
 Skriv eller ring, så snackar vi!

 • Bra företagsporträtt skapar mervärde

  De flesta av oss vill göra affärer med personer vi gillar, som är trygga i sina roller och som trivs med sina arbeten. Vi människor är inte mer komplexa än så, vi dömer snabbt och är känslostyrda när vi gör våra val. Bilder triggar känslor och en bra bild förstärker ett varumärke medan en dålig försvagar. Ett riktigt bra företagsporträtt berättar någonting om personen på bilden och det företag hen jobbar på. Oavsett om bilden utstrålar stolthet, uppriktighet, seriositet, värme eller glädje, så kommer den att möta en betraktare. Det kan vara en kund eller en uppdragsgivare som är någonstans i en process, ett steg är redan taget och det kan vara små saker som styr nästa – kanske bara en känsla. Vi på Apelöga anlitas ofta för att ta företagsporträtt. Bilderna nedanför är från samarbeten vi själva gillar väldigt mycket och som samtidigt skiljer sig åt sinsemellan.   E.ON När vi tar porträtt för E.ON är det personligheten i fokus. Det är individuella porträtt där bakgrunden varierar mellan porträtten. Varje person fotograferas på några olika platser i närheten av varandra. E.ON använder sig av både färgbilder och svartvita bilder vilket vi tycker är kul.         Telavox För Telavox har vi tagit två sorters porträtt. Porträtt “in action” som samtidigt är miljöbeskrivande och färgglada studioporträtt som är lekfulla och peppiga.     Wihlborgs Wihlborgs porträtt påminner om E.ONs, men eftersom Wihlborgs är ett fastighetsbolag är också själva platsen viktig. Bakgrunden är visserligen i oskärpa, men den finns ändå där som en inramning och ger karaktär åt bilderna. Vi tar också varianter på varje person, där omgivningen får olika mycket “plats” i bilden.       Advokaterna A och Partners Många advokatfirmor kör på med formella studioporträtt, det ville inte Advokaterna A och Partners göra. Tillsammans kom vi fram till en lösning där vi fotograferar mot grå betong. Bakgrunden håller ihop bilderna färg och stilmässigt och blir samtidigt en spännande kontrast mot både kläder och branschstandard.     Behöver ditt företag nya porträttbilder? Kontakta oss, så tar vi ett snack om hur vi kan hjälpa till.

 • Maximera mera!

  Vill du få mer för dina pengar när du köper företagsfilm? Det finns faktiskt ett rätt enkelt sätt att uppnå det. Läs nedan hur vi kan hjälpa dig spara pengar på filminspelningar. Maximera inspelningen När företag kontaktar oss för att göra film så vet de oftast vad de vill ha: En reklamfilm, kanske några porträttfilmer, eller liknande. So far, so good. När vi sedan gör själva filminspelningen så blir det mycket jobb, och det tar mycket tid. Det är planeringsmöten, förproduktion, fler möten, det är kanske en resa till inspelningen, inspelningsdagar och redigering. Allt för att leverera bästa möjliga produktion för vår kund. Men för att få så mycket film som möjligt för pengarna kan det vara en idé att ta idéprocessen ett steg längre. Gör mer av det inspelade materialet! Det är tämligen enkelt för oss att anpassa det inspelade materialet. Säg att vi har planerat en tvåminuters företagsfilm om en av era anställda eller ert företag. Den filmen är perfekt för er hemsida, men den är alldeles för lång för sociala medier. Istället kan vi klippa ner den till en 30-sekundersversion som har större chans för spridning och likes. Se där! En film blev två filmer, utan behov av extra inspelningsdagar. Ett annat scenario kan vara att kunden vill ha fyra personporträttfilmer. Detta kan då resultera i fyra kortfilmer, i vardera två olika versioner. Dessutom kan det bli en en best-of-film, där vi tar det bästa ur varje film, lägger på stämningsfull musik och en bra VoiceOver och BAM! Du har nu en grym reklamfilm som visar dina anställda på ett ärligt och kostnadseffektivt sätt. Case: En film blev flera filmer För inte så länge sedan gjorde vi en film för Bageri Leve. När filmen var färdig så märkte vi att vi hade mycket snyggt, oanvänt material kvar. Sådant som gör lite ont att lägga i papperskorgen. Så vi funderade på om vi kunde göra mer av materialet. Resultatet blev nya unika filmer, utan att behöva filma nytt material. Kostnadseffektivitet de luxe. Sådana där korta filmer är perfekt för Instagram och Facebook. Så, nästa gång du planerar en filminspelning, lägg gärna in lite extra luft i schemat för att ha tid att filma lite extra material. Det kan visa sig vara ett smart drag: Plötsligt får du mer, och bättre, film för pengarna. Och när ni ändå är igång med en filminspelning – passa på att ta lite stillbilder som kompletterar perfekt till filmen som ni kan använda på hemsidan eller era sociala medier.                

 • Från kaffedöd till smørrebrød

  Jag träffade Björn Almér första gången 2006. Då hade han precis startat cafékedjan Barista, och jag var där för att porträttera honom för ett magasin. Jag minns mötet väl, trots att det gått 12 år. Vi träffades på Baristas nyöppnade café på Södra Förstadsgatan i Malmö, och jag minns att Björn tog sig tid att svara på alla mina nyfikna frågor: Hur är det att starta företag? Hur får man startkapital? Vilket material är det i bordsskivorna i caféet? Som Tomas Ledin sjöng på 90-talet: Jag bubblade av frågor. Björn log. Den ofrivillige entreprenören Anyway. Att starta cafékedja är ju en rätt grandios uppgift och kräver en riktigt erfaren entreprenör för att lyckas. Trodde jag. Björn berättade att han var förstagångsföretagare. Men att han däremot var erfaren i cafébranschen – han hade tidigare varit VD på Espresso House. Han hoppade av när ägarna för Espresso Houses inte ville lyssna på Björns snack om rättvisemärkt och ekologiskt och så startade han Barista istället, bara så där. Det nya företaget Snabbspolning fram till i våras: Barista ansökte om rekonstruktion, och senare om konkurs. Björn hade lämnat företaget redan ett år tidigare. Och när nu Barista låg på dödsbädden var Björn redan i färd med att starta nästa företag: The Smørrebrød Company. Då hörde Björn av sig till oss på Apelöga. Han hade läst vårt blogginlägg om att vi ville investera i startups och frågade om vi ville jobba med honom. Det ville vi förstås. Så vi plåtade smarriga smörrebröd i vår studio. Och där någonstans föddes en idé om att berätta Björns story, från Barista till The Smørrebrød Company, på något sätt. YouTube-serien “Svenska Startups” Vi landade i idén att göra en YouTube-serie med korta avsnitt om entreprenörer. Vi gav serien namnet “Svenska Startups” och Björn Almér var given till pilotavsnittet. Så, hur går det egentligen till att starta företag? I videon nedan delar Björn med sig av sina tips och erfarenheter. Vill du veta mer hur Apelöga samarbetar med startups? Läs mer här. Och har du synpunkter och/eller idéer kring startups, entreprenörskap, fotografi eller något helt annat, maila mig gärna!