En bra fotograf med en dålig kamera.

En bra fotograf med en dålig kamera.


“Photography has no rules, it is not a sport. It is the result which counts, no matter how it is achieved.”
– Bill Brandt

Citatet ovan är från den berömda fotografen Bill Brandt och han berör något i citatet som jag tänker på när jag är sugen på att köpa en ny kamera eller objektiv – kommer det här verkligen att göra mina bilder/filmer bättre?

När jag levererar en film eller när våra fotografer visar deras senaste bilder för våra uppdragsgivare är det väldigt sällan de frågar vilken kamera vi använder. De bryr sig inte om att vi har fått kämpa mot taskiga väderförhållande, krångliga menyer på våra kameror eller sovit dåligt på grund av småbarn med järnviljor – det är bilden, det är filmen, det är resultatet som betyder något.

Men sen finns det de andra. De okunniga. De lite dryga.

“Wow vilka fina bilder, du måste ha en bra och dyr kamera.”
– Uppdragsgivare, familjemedlemmar, vänner osv.

Det är ju inte kameran som tar bilden, det är fotografen, protesterar vi. Men om sanningen ska fram, så har de ju rätt i sitt påstående. Vi har oftast en väldigt bra kamera.
Varför har vi det, om det ändå är fotografen som tar bilden?

Med den frågeställningen i bakhuvudet ville jag utmana vår fotograf Christian. Kunde han lägga ifrån sig sin Canon 5D mark IV och svindyra Sigma Art-objektiv och ta lika bra bilder med en sämre och billigare kamera?


Se utmaningen i filmen ovan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikelskribent:
Michael Gartner

Lämna ett svar