Ett enkelt sätt för att öka din kreativitet

Ett enkelt sätt för att öka din kreativitet


Jag läste en gång att… jo, det var någonting om att… hmmm… Nej, jag har glömt vad det var…

Ja, du känner förmodligen igen känslan. Den där goda idén som kom flygande igår kväll precis innan du somnade, och du tänkte att ”Den här idén är så bra att jag måste komma ihåg den!”.

“Hur många av dina goda idéer finns kvar, och hur många försvann lika snabbt som de kom?”

Men så somnade du och tanken försvann in i dimman. Borta för alltid.

Och alla idéer du fått i duschen, eller på bussen till jobbet.
Idéer du fått när du läst böcker. Idéer du fått efter att ha sett en inspirerande utställning.

Hur många av dina goda idéer finns kvar, och hur många försvann lika snabbt som de kom?

 

Att glömma är dyrt

“Vad kostar det dig varje gång du förlorar en idé?”

Kanske känner du igen dig i detta scenario:
Du sitter i ett informellt möte med dina arbetskamrater. Mitt i ett samtal dyker en bra idé upp. Entusiasmen bubblar. Alla enas om att det är bra idé.

Alla snackar, ämnet töms ut. Och mötet går vidare till nästa punkt.

Nästa gång ni ses har ni en förnimmelse av att det var något ni pratade om förra gången som var rätt smart… men vad var det? Ingen antecknade.

För alla som har sina tankar och idéer som en stor tillgång i sitt arbete, är dessa scenarior kända problem. Om din lön indirekt är baserad på hur många bra idéer du sätter i verket: Vad kostar det dig varje gång du förlorar en idé?

“Ink it when you think it!”

Häromveckan lyssnade jag på ett avsnitt av Entrepreneur on Fire, en daglig podcast med entreprenörintervjuer. I detta avsnitt intervjuades Sam Horn, som satte ord på problemet med idéer som försvinner. Hon sammanfattade lösningen med föjande oneliners:

1. Ink it when you think it!

2. If we muse it we don’t loose it!

3. You can’t connect the dots, if you don’t collect the dots!

“Idéer är viktiga och värdefulla. De fungerar som katapult för vår kreativitet”

Ja, anteckna.
Det är hela hemligheten.

Hon berättade att hon tycker att idéer är viktiga och värdefulla. Hon uttryckte det som att de fungerar som “katapult för vår kreativitet”. Därför är det viktigt att anteckna alla idéer direkt när de kommer. Ink it when you think it.

Hur jag gör för att aldrig tappa bort en god idé

“Där jag samlar allt ifrån “köp barnmat” till “bygg ett imperium”.”

Hur du antecknar är underordnat att du antecknar. För egen del har jag valt appen Wunderlist, där jag samlar allt – to do-listor, idéer, planer, projekt. Allt ifrån “köp barnmat” till “bygg ett imperium”. Eftersom Wunderlist finns både som app i mobilen och till datorn, så har jag den alltid till hands.

Under möten antecknar jag dock analogt, i en anteckningsbok. När det dyker upp en ”to do” under ett möte, markerar jag den med en symbol i anteckningarna. En gång i veckan går jag igenom anteckningsboken och fångar upp alla to do:s och för in dem i Wunderlist.

Och minst en gång varannan vecka går jag igenom min Wunderlist för att fånga upp aktuella to do:s.

Sam Horn konstaterade i podcastintervjun att idéer är ”golden gifts from the muses”. Förhoppningsvis gör mitt system, med anteckningar och Wunderlist, att jag aldrig förlorar en idé. Det har jag inte råd med.

(Ja, idén till detta blogginlägg fick jag genom att anteckna under podcast-intervjun med Sam Horn. Om jag inte hade gjort det, hade du nu läst om något helt annat.)

—-

Hur gör du för att ta till vara på dina idéer?

—-

Nästa vecka i bloggen skriver jag om bildbyråbranschen igen (liksom här och här). Representanter från några av Sverige största bildbyråer kommer att svara på frågan: Går det att leva på att fotografera bildbyråbilder? Du kan få detta blogginlägg direkt till din mailkorg, genom att skriva upp dig här.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar