Fotomyt nr 2: “Om man tar många bilder så blir någon bra.”

Fotomyt nr 2: “Om man tar många bilder så blir någon bra.”


Föregående inlägg inledde vårt korståg mot okunskapen kring fotografi. Här dödar vi myt nr 2:

“Om man tar tillräckligt många bilder så blir alltid någon bild bra.”

Verkligheten:
Det är en illusion att kvantitet resulterar i kvalitet. Ibland kan det vara tvärtom: En bra bild kräver ett engagemang från fotografen innan avtrycket.

Om man tar för många bilder har man inte tid att ge varje bild det engagemang som krävs. Istället fylls minneskortet med en sörja av halvgenomtänkta, och därför ointressanta, bilder.

För en amatör kan det förstås vara så att många bilder ökar sannolikheten för att någon bild ska bli bra, men det är ett slöseri med tid (och pengar, se myt 1).

Det är betydligt effektivare att istället ta fotografin på allvar, och inse att den är både ett hantverk och en konstform. Det tar tid att bemästra den.

Hur lång tid tar det? Om man ska tro Malcolm Gladwell, författare till bland andra ”Framgångsfaktorn”, så är svaret: 10 000 timmar.


Nästa myt till avlivning: “Oj vilken stor och fin kamera du har, den tar säkert bra bilder!

Övriga inlägg finns här
Myt 1: “Digitalfoto kostar ju inget! Man kan ta hur många bilder som helst!
Myt 3: “Fin kamera! Den tar säkert bra bilder!”
Myt 4: “Min kompis är hobbyfotograf och lika bra som ett proffs!
Myt 5: “Det fixar du i Photoshop!

Apelöga är experter på foto och film för företag. Se exempel här.
Vill du veta mer? Kontakta oss via mail.

Artikelskribent:
Adam Haglund

4 reaktioner till “Fotomyt nr 2: “Om man tar många bilder så blir någon bra.””

  1. En bra anti-kvantitativ övning: tejpa över bildskärmen så du inte kan se bilden. Ge dig själv 1-3 exponeringar – blir det inte bra då då är det nog kört ändå… Bra Adam – fler är inte bättre. Inte bra för att det är få heller – bra för att man vet hur …

    1. Det förutsätter att kameran har både en sökare och en bildvisningsskärm (vilket de flesta systemkameror har). Poängen är alltså att man inte ser bilden direkt efter den är tagen. Precis som när man plåtar med film – man får vänta på att se resultatet, vilket gör att man blir mer fokuserad innan avtrycket, man tillåts inte slarva lika mycket. Kanske inte funkar för alla, men värt att prova!

Lämna ett svar