Fotomyt nr 3: “Fin kamera! Den tar säkert bra bilder!”

Fotomyt nr 3: “Fin kamera! Den tar säkert bra bilder!”


“Oj vilken stor och fin kamera du har, den tar säkert bra bilder!”

Nej! Now it’s getting personal. Så sent som igår hörde jag en person ge uttryck för denna föreställning, och det kryper i mig när jag tänker på det.

Vem tar bilderna?

Min kamera tar inga bilder. Jag använder kameran för att ta bilder.

Ända sedan fotografins barndom i mitten av 1800-talet har det funnits en syn på kameran som en automatisk maskin som avbildar verkligheten. Som om ett fotografi är en objektiv kopia av verkligheten. Om man till exempel fotograferade ett hus så var det husägaren som hade copyright till bilden.

Idag vet förstås alla att det inte är så, och copyrightvillkoren har ändrats. Men ändå beter sig många som att det fortfarande är sant att det är kameran som gör jobbet.

Utrustningen är ett hjälpmedel, inget annat

Kan man bygga ett hus om man har senaste cirkelkapen och spikmaskinen? Nej. Det underlättar förstås, men utan hantverkskunskapen blir huset aldrig byggt.

Ja, jag vet. Det här är självklarheter och sunt förnuft, och det är vidöppna dörrar som jag sparkar in. Men jag fortsätter så länge jag hör att den här myten lever.


Övriga inlägg finns här
Myt 1: “Digitalfoto kostar ju inget! Man kan ta hur många bilder som helst!
Myt 2: “Om man tar många bilder så blir någon bra.
Myt 4: “Min kompis är hobbyfotograf och lika bra som ett proffs!
Myt 5: “Det fixar du i Photoshop!

Apelöga är experter på foto och film för företag. Se exempel här.
Vill du veta mer? Kontakta oss via mail.

Artikelskribent:
Adam Haglund

7 reaktioner till “Fotomyt nr 3: “Fin kamera! Den tar säkert bra bilder!””

  1. Tack för att du sprider budskapet Adam. Själv har jag kapitulerat för den här myten och har bestämt mig för att köpa en större kamera. Eftersom jag inte är en riktig fotograf (än), utan skribent utan bildbudget, och dessutom kvinna, blir jag inte alltid tagen på allvar av dem jag ska plåta. Då sjunker mitt självförtroende till botten, och de jag ska plåta tar inte mina instruktioner på allvar, jag tappar än mer självförtroende och bilderna blir inte bra.
    Nu hoppas jag bara att jag kan ta lika bra bilder med det där stora åbäket som med min mindre och lättare kamera som jag egentligen är nöjd med.

    1. Ett alternativ är att köra med extern blixt och softbox. Det brukar ge samma intryck, att det är “på riktigt”. Dessutom ger det en lite lugnare och mer långsam fotografering, vilket kan ge behagligare bilder. Och känslan hos den som blir fotograferad är att hen blir fotograferad av ett proffs (om det nu är ett proffs, vill säga).

  2. Att säga att det inte är en materialsport är ungefär lika extremt som att säga att det är en materialsport. Om man inte har bildsinne alls blir bilden så klart inte bra, men för jag tror det finns många tekniska detaljer med kameran som påverkar bildresultatet för alla andra (hur snabbt fokuserar den, hur ljuskänslig är den, hur lätt är den att använda, osv osv).

    1. Ja, kameran är ett verktyg, och liksom en snickare använder proffsverktyg (eftersom det underlättar jobbet) så använder proffsfotografer proffskameror. Verktygen underlättar, men löser inga problem.

  3. Idag fnissar jag när jag läser storleken-kommentarerna men när jag drabbas av dem fnissar jag inte. Många amatörer har ju även väldig “brackig” utrustning och många bedömer deras proffsighet efter “brackigheten” Då brukar jag ta till mitt mantra som jag upprepar inom mig: Det är jag som får mina bilder publicerade. Men utåt låtsas jag som om det regnar, dvs låtsas att jag inte hört kommentaren Skulle aldrig köpa en kamera pga av “utseende”-nej det är insidan som räknas :), på mig och på mina kameror 🙂

Lämna ett svar