Fotomyt nr 4: “Min kompis är hobbyfotograf och lika bra som ett proffs!”

Fotomyt nr 4: “Min kompis är hobbyfotograf och lika bra som ett proffs!”


“Min vän/släkting/bekant fotograferar på fritiden och är jätteduktig! Hen har en jättedyr kamera med stora objektiv. Bilderna är lika fina som en proffsfotografs bilder, ingen kan se någon skillnad! Proffsfotografi är överskattat!”

Det här är uttalande som vi i Apelöga stöter på förvånansvärt ofta. Ibland kan den uppfattningen leta sig upp till toppnivå. Det har hänt mer än en gång att en VD har gett uttryck för denna myt.

Studera mästarna

Studera riktigt bra bilder av de bästa fotograferna (kolla tex in mina favoriter Avedon, Gursky, Crewdson, Mann och Assur) och jämför med hobbyfotografens bilder.

Om du inte ser någon skillnad, titta igen.

Lägg märke till alltifrån komposition och ljushantering, till fotografens förmåga att fånga intensiteten i ett ögonblick. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad skillnaden är, men den finns där, och du förstår intuitivt att skillnaden är enorm.

Har du råd att ha mediokra bilder?

Skillnaden mellan bra och dåligt är stor. Mediokra bilder försvinner i bruset. Bra bilder känns i magen och påverkar oss på djupet.

Att låta sitt företag presenteras med dåliga medelmåttiga bilder sänder ett tydligt budskap till betraktaren: Detta är ett medelmåttigt företag.


Övriga inlägg finns här
Myt 1: “Digitalfoto kostar ju inget! Man kan ta hur många bilder som helst!
Myt 2: “Om man tar många bilder så blir någon bra.
Myt 3: “Fin kamera! Den tar säkert bra bilder!”
Myt 5: “Det fixar du i Photoshop!”

Apelöga är experter på foto och film för företag. Se exempel här.
Vill du veta mer? Kontakta oss via mail.

Artikelskribent:
Adam Haglund

4 reaktioner till “Fotomyt nr 4: “Min kompis är hobbyfotograf och lika bra som ett proffs!””

  1. Tala om erfarenhet, du träffar verkligen mitt i prick! Medelmåttornas tyranni, och jag bara ler snett.Brukar inte orka kommentera. Men iIbland brukar jag säga något om att fotografi är som litteratur, man måste träna sitt öga för att uppskatta skillnaden. Och ibland går hinten hem! Då säger det klick….

Lämna ett svar