Från råfil till färdig produkt

Från råfil till färdig produkt


Som retuschör kan det ibland vara klurigt att motivera varför mitt arbete verkligen behövs. Det är lätt att missa vad som faktiskt händer i efterbehandligen när man normalt bara får det färdiga materialet presenterat för sig. Vad sker när fotografen trycker på knappen och hur stor påverkan har komposition och timing? Givetvis är dessa faktorer helt avgörande för det som skapar en bra bild – men det är inte allt.

Tänk dig att äta en fastlagsbulle med alldeles för lite grädde. Det smakar förvisso ganska gott men det är liksom inte… en riktig fastlagsbulle, utan bara en torr bit bröd med för lite fyllning. Så där är det med retusch också. Man har en jättebra bild från början men med det digitala hantverket blir slutresultatet istället en sjukt god bakelse med både grädde och florsocker på toppen.

Många bildbeställare har en tendens att vara lite rädda för ordet “retusch” eftersom det för vissa klingar dåligt och lätt förknippas med överarbetat material med låg kvalitet. De är rädda att tappa sin grundkänsla i bilden och därmed också äktheten. Här vill jag bevisa motsatsen. En bild kan behandlas på så många olika sätt och i helt varierande grad. För mig handlar bildbehandling alltid om att försöka förstärka råmaterialet. Att framhäva dess fördelar och dämpa det som är mindre bra.

En duktig retuschör kan med sitt sätt att arbeta medvetet styra betraktaren till en specifikt del i en bild och dra uppmärksamhet ifrån en annan. Det kan handla om allt ifrån ton och färgsättning till att jobba med ljus eller betydligt mer avancerad teknik. I stort handlar efterbehandling om att städa, forma, förbättra och ge feeling. Allra helst ska det inte synas att man har varit där och justerat (om inte det är önskemålet såklart). Vi skulle helt enkelt kunna kalla en retuschör för en digital Ninja. Bara med en svart penna i handen istället för annat valfritt dödligt föremål.

Extra roligt är det när vi får uppdrag där kunden vill gå lite utanför boxen och ger oss fria händer. Det är då det allra bästa och kanske mest oväntade resultatet kan bli till. Tillsammans med Telavox gjorde vi just en sådan studiofotografering som ni kan se nedanför. Här ville kunden ha olika färger på fonden så vi bestämde oss att använda en vid fotograferingstillfället för att sedan göra resten i datorn.

Gänget här är alla tjusiga bullar från början – men med lite färgglad grädde och en handfull florsocker så blev resultatet en riktigt härlig go’fika!

(Dra i reglagen över bilderna för att se före och efter)
Så, för att summera – ja, efterarbete behövs och allra bäst funkar det när man ingår i ett bra team där alla är specialister inom sitt område. På Apelöga redigerar fotograferna en stor del av sina bilder själva men det är när vi samarbetar som resultatet blir top notch!

Ni vet väl att vi gör rena retuschjobb också?
Intresserade? Skicka ett mejl till mig!

Artikelskribent:
Nathalie Ohlson

Lämna ett svar