Gör tvärtom!

Gör tvärtom!


Det finns ett avsnitt av Seinfeld där George bestämmer sig för att gå emot sina instinkter och göra tvärtom. Jerry backar upp honom:

– För om varje instinkt du har är fel så måste det motsatta vara rätt!

Det visar sig vara ett smart drag. George börjar med att beställa en annan sorts lunch än han brukar, tar mod till sig och börjar prata med tjejen på caféet, vilket leder till en date där han berättar sanningen istället för att ljuga som han brukar.

När avsnittet är slut har losern George dessutom fått ett toppjobb. Allt tack vare tvärtom-tänket.

Det slog mig under en lunch i förra veckan att George är något på spåren. Mycket i arbetslivet handlar om att våga göra tvärtom, att gå emot sina instinkter. Att utöva självdiciplin genom att hålla tillbaka det man egentligen vill göra.

Varför? Låt mig ge några exempel.

1. En bra ledare tar allt ansvar
I boken Good to Great
 karakteriserar författaren en bra ledare som någon som är beredd att ta fullt ansvar för allt som går fel i företaget, men att inte ta åt sig någon ära för det som går bra. I bra tider får de anställda uppmuntran, i dåliga tider får de anställda bekräftelse på att ledaren beskyddar dem. Så byggs bra företagskultur.

Men i verkligheten agerar många utifrån sina instinkter, vilket är att skylla ifrån sig det dåliga och skryta om det som lyckas.

2. En bra ledare lyssnar mer än hen pratar
Detta kan också tyckas kontraintuitivt – ledaren är väl den som ska styra och peka med hela handen? Nja, det har visat sig att en lyssnande chef är en bättre chef och att medarbetarna sällan behöver direktiv för att veta vad de ska göra.

(Gud, och mina Apelöga-medarbetare, vet att jag ständigt måste jobba med dessa två punkter.)

3. Häng inte med dina konkurrenter
Ett annat tvärtom-tips ger Fredrik Härén i sin Idébok
. Författaren föreslår att man ska besöka mässor för branscher man inte känner till och läsa facktidskrifter om ämnen man inte vet något om.

Varför? Därför om du går på samma mässor och läser samma tidningar som dina konkurrenter kommer du inte få några unika idéer. Men om du är byggkonstruktör och går på en leksaksmässa kan du plötsligt få inspiration till helt nya idéer.

4. Du kan inte betala hyran med prestige
Ett sista exempel: Det som är sexigt är sällan lönsamt. Och tvärtom.

Jag känner till fotografer som prisas gång på gång i världens mest prestigefyllda fototävlingar men som har ebb på sina bankkonton.

Och häromdagen läste jag om en cool designbyrå som har gått i konkurs. Då spelar det ingen roll att de har hundratusen följare på sociala medier.

* * *

Abraham Lincoln lär ha sagt: Om jag har sex timmar för att hugga ner ett träd så kommer jag att lägga de fyra första timmarna på att vässa min yxa.

Om du gör som Lincoln så gör du tvärtom mot vad de flesta andra gör. Du tänker långsiktigt när alla andra jagar prestige.

Baksidan är att du kommer att bli ignorerad till en början, vilket gör det extra svårt. Men det är då du behöver din självdiciplin för att komma ihåg: Att slipa din yxa är viktigare än att räkna likes.

För dig som gillar Malmö: Apelögas videograf Michael gjorde en film åt Malmö stad förra månaden. Den handlar om varför Malmö är en förträfflig stad att leva i. Filmen har efter bara några veckor visats mer än 150 000 gånger. Ta en titt här.

Varje tisdag kommer nya inlägg i denna blogg. Lättast att följa är det genom maillistan: Skriv upp din mailadress i den orange boxen nedan, så får du alla inlägg via mail.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar