Gör vad du brinner för. Det tjänar du på.

Gör vad du brinner för. Det tjänar du på.


Jag sträckte fram handen och presenterade mig. Kvinnan mittemot svarade:
– Ja, jag vet vem du är. Du vet nog inte vem jag är, men du har kanske sett mina bilder.
Jag såg frågande ut. Kvinnan som berättade detta var för mig en okänd person som arbetade som handläggare på en myndighet. Vi hade bokat ett möte för att diskutera finansiering till det kommande fotocentret fcm1.se.

Hon förklarade sig:
– Ja alltså, jag var med i ert projekt Elva-elva-elva. Ett fantastiskt projekt! Jag skickade in bilder till er.

Jag log. Det här mötet hade börjat med oväntad igenkänning. En bra början.

Sidoprojekt lönar sig

Vad jag vill illustrera med historien om detta mötet är:
Det lönar sig att göra sidoprojekt.
Att ha grejer vid sidan om den vanliga businessen.
En stickning i byrålådan som kan tas fram då och då.

Elva-elva-elva var ett fotoprojekt vi i Apelöga bjöd in till under hösten 2011 – alla Malmöbor fick vara med och fotografera sin stad under en dag, och bildmaterialet sammanställdes av oss till en bok och två olika utställningar.

Vi gjorde projektet helt på spekulation, utan ersättning och sponsorer. Vi la ner hundratals arbetstimmar. Jag vågade inte räkna på vad det kostade i lönekostnader.

Vi gjorde det för att det var ett roligt projekt. Jag hoppades att projektet skulle löna sig, på något sätt, men det kändes väldigt osäkert.

Resultatet: Mycket mer än väntat.

Nu har vi historien som facit. Det är då lätt att se att förhoppningarna infriades. Rent ekonomiskt gick det ihop sig; boken såldes i omkring 500 exemplar.

Men den stora vinsten var alla oväntade bieffekter. Projektet nämndes i media otaliga gånger. Folk fick upp ögonen för Apelöga. Vårt kontaktnät växte. Vi fick förfrågningar om olika uppdrag och samarbeten.

Den största vinsten var att projektet byggde vår trovärdighet. När vi året därpå drog igång fcm1.se så visste många redan vilka vi var. De visste att vi är experter på fotografi och att vi brinner för Malmö.

“Den stora vinsten var alla oväntade bieffekter. Projektet nämndes i media otaliga gånger. Folk fick upp ögonen för Apelöga. Vårt kontaktnät växte.”


Projektet lyckades för att det utgick ifrån ett verkligt engagemang. Det fanns inga ekonomiska motiv, tvärt om. Tack vare engagemanget ville många ansluta sig och vara en del av projektet.

Och paradoxalt nog blev det så här: Tack vare att det inte fanns ett ekonomiskt intresse så blev det lönsamt.

Därför ska du sätta igång nu

Lärdomen till alla frilansare och entreprenörer därute är att göra detsamma. Våga göra dina hjärteprojekt. Satsa trots att det inte finns någon säkerhet. Gör det du brinner för.

Det kommer det ge utdelning, på många fler sätt än du kan förutse.

“Våga göra dina hjärteprojekt. Satsa trots att det inte finns någon säkerhet. Gör det du brinner för.”

 

Följande kommer att hända dig:

1. Du blir känd för ditt engagemang, och sådant smittar. Andra duktiga människor som brinner kommer att kontakta dig.

2. Oväntade möjligheter kommer uppstå. På förhand är det omöjligt att förutse vad som händer, men du kan räkna med att saker kommer hända. (Om det gick att förutse vore det inte en risk.)

3. Du kommer ta rejäla kliv i din utveckling, och resultatet av ditt projekt stärker din portfolio. Nästa gång du ska pitcha in ett projekt till en kund kan du imponera med ditt snygga och ambitiösa projekt.

Tre exempel på att det fungerar

1. Min första större utställning – det var 2005 och utställningen innehåll bilder från Bosnien – bekostade jag helt själv. Det var dyrt och gjorde ett stort hål i min budget. Men det ledde till flera utställningserbjudanden, bland annat på Arbetets Museum i Norrköping. I förlängningen ledde utställningen till att jag flera år senare gjorde boken “I Bosnien finns inga raka vägar”.

2. Projektet MalmöPanorama, som utgick från fotoexperiment från Malmö, har blivit utställt flera gånger och stora inramade bilder från projektet hänger numera i ett 50-tal hem runt om i Malmö. Det som började som en kul grej har nu omsatt flera hundra tusen kronor.

3. Vårt arbete med fcm1.se började från noll, helt utan finansiering eller samarbetspartners. Nu efter två år har vi snart samlat in den första miljonen, och alla instanser i Malmö stad är med oss. Samtidigt har en hel del goodwill spillt över på Apelöga.

Du kan få alla blogginlägg direkt skickade till din inkorg varje tisdagsmorgon. Skriv upp din mailadress i den orangea boxen nedan.
—-

Apelöga gör foto och film för företag. Läs mer här.

 

Artikelskribent:
Adam Haglund

En kommentar till “Gör vad du brinner för. Det tjänar du på.”

  1. Pingback: Blogg om bilder och business ‹ Adam Haglund | Fotograf i, från och av Malmö

Lämna ett svar