Har du skrivit upp dina mål?

Har du skrivit upp dina mål?


För nästan 15 år sedan gjorde jag praktik hos en ateljéfotograf i Göteborg. Vid ett tillfälle frågade jag honom hur det kom sig att han, trots sin pressfotografutbildning, hade hamnat i en fotoateljé. Han svarade:

– Allt i livet är tillfälligheter. Inget blir som man tänkt sig. Jag halkade in på ett bananskal i ateljén – jag såg att den var till salu, och jag köpte den. 30 år senare är jag kvar.

“- Allt i livet är tillfälligheter. Inget blir som man tänkt sig.” – sagt av en fotograf som hade fel

Under min tid på fotoskolan tänkte jag ibland på vad ateljéfotografen hade sagt. Och jag antog att han hade rätt. Livet är ett ständigt halkande på bananskal.

Men, nästan tio år insåg jag att ateljéfotografen hade fel.
Helt fel.
Livets väg må vara kantade av bananskal, men du väljer själv om du vill halka på dem.

För det finns ett alternativ, och det är att sätta upp mål för ditt framtida jag. Då kommer det hända grejer.

Så når du toppen

Jag har just läst 6 months to 6 figures som är en rätt trist generisk amerikansk bok om personlig utveckling. Ni som inte läst den har inte missat något.

Dock har den vissa poänger. Till exempel i frågan om att sätta mål.

“Först när du skriver upp dina mål då får du anledning att ta dig ur ditt ekorrhjul.”

Författaren hänvisar till en undersökning om att endast 5% av befolkningen har sina mål uppskrivna. Och att dessa 5% har högre löner tillsammans än summan av alla övrigas totala inkomster.

Jag tycker förvisso att det låter som påhittad statistik… men jag köper ändå poängen.

Jag vet av egen erfarenhet att det är oerhört kraftfullt att skriva ner mina mål. Att se mina mål på pränt (jag har dem i en lista i Wunderlist) skapar incitament för förändring.

Först när du skriver upp dina mål då får du anledning att ta dig ur ditt ekorrhjul.

Därför ska du skriva upp dina mål

Googla ”definition of insanity” och du får upp följande citat: 

“The definition of insanity is repeating the same mistakes over and over again and expecting different results”. 

Citatet sägs vara formulerat av Albert Einstein. Eller Benjamin Franklin. Eller Mark Twain. Eller någon annan smart gubbe.

“Hur skiljer du möjligheter från distraktioner? Om du inte har en tydlig målsättning som rättesnöre så kan du hamna varsomhelst. Och det är sällan ett bra ställe.”

Ja, citatet må ha en oklar källa, men jag köper även denna poäng.

Allt förblir detsamma om inget förändras. Om du inte råkar halka på ett bananskal.

Och isåfall, hur avgör du vilka bananskal som är värda att halkas på?

Hur skiljer du möjligheter från distraktioner?

Om du inte har en tydlig målsättning som rättesnöre så kan du hamna varsomhelst. Och det är sällan ett bra ställe att vara på.

Därför driver du bort åt fel håll

Inom sjöfart finns begreppet avdrift.

“För en sjökapten räcker det inte att ta ut rätt kurs, utan att hela tiden ha koll på målet och korrigera kursen längs vägen.”

Det är avdriften som gör att ett fartyg kan missa målet, även om det rätt kurs. Vindar och vattenströmmar trycker skeppet bort från sin bana, en grad i taget, tills fartyget trots sina goda intentioner hamnat många sjömil fel.

För en sjökapten räcker det inte att ta ut rätt kurs. Hen måste också ha koll på målet och korrigera kursen längs vägen. (Alternativt skaffar kaptenen en hyfsad GPS-navigator och så är problemet löst. Men ja, ni fattar poängen.)

Av samma anledning är din målsättning viktigt. Det räcker inte att staka ut en riktning.

Till exempel, det räcker inte att påbörja en utbildning eller bestämma sig för att läsa en bok i veckan. Om du inte har ett tydligt mål – “utbildningen är till för att jag ska få jobbet X”, “bokläsandet ska leda till att jag kan göra Y” – kommer du trots dina goda intentioner att driva bort åt fel håll.

Avdriften är en naturlag som kommer att dra dig åt fel håll, om du inte aktivt motarbetar den.

Hur gör man för att sätta mål på rätt sätt? Jag kan inte säga det bättre än bloggaren Michael Hyatt. Kolla in hans tips här.

—-

Hur gör du för att sätta mål?
Lämna en kommentar nedan, eller maila mig – jag vill gärna höra hur du tänker kring detta!

—-

Apelöga öppnar för nya praktikanter

Under hösten är det fullt ös på Apelöga, och det är även fullt rent fysiskt: i nuläget har vi hela tre praktikanter hos oss. Rebecca som är fotograf, Nathalie som är retuschör, och Jesper som är östgöte (och media-och-kommunikationsvetenskap-student).

Men alla tre avslutar sin praktik omkring årsskiftet. Så då öppnar vi dörren för någon eller några nya. Kanske en fotografstudent, en filmare, eller kanske någon som pluggar sälj- och marknadsföring.

Så, om du är intresserad av att praktisera på Apelöga, eller om du känner någon som är, maila en ansökan till mig. Beskriv vad du tror att du kan lära dig av att vara hos oss. Och förklara varför vi vill ha just dig.

Hur är det att vara praktikant på Apelöga? Vem kan ge svaret bättre än praktikanterna själva:

 

—-

Nästa vecka kommer det handla om hur man bygger relationer. Ledtråd: En relation är som ett bankkonto. (skriv upp din mailadress i den orangea boxen så får du inlägget per mail).

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar