Hur du frigör mental energi och blir en bättre fotograf

Hur du frigör mental energi och blir en bättre fotograf


Häromveckan fick jag möjligheten att följa med upp i ett litet sportflygplan för att fotografera Malmö från ovan. Innan avfärd från flygklubben på Sturup satt piloten med ett laminerat pappersark i ena handen, samtidigt som han utförde olika förberedelser.

“För varje utförd uppgiften flyttade han tummen ett steg ner på listan.”

Reglage slogs på, inställningar gjordes, funktioner testades. För varje utförd uppgiften flyttade han tummen ett steg ner på listan på den laminerade lappen.

Hur flygfotografering gick? Det blir kanske ett framtida blogginlägg. I detta inlägg vill jag istället gräva ner mig i det här med checklistor. Vilket har mer med fotografibusinessen att göra än vad man först kanske tror.

 

För säkerhets skull

Poängen med pilotens checklista är att standardisera proceduren inför avfärd. Det vore inte OK om piloter gjorde det här på känsla, i vilken ordning de ville, beroende på dagens sinnesstämning.

Nej, säkerheten går först. De som sysslar med flygsäkerhet har fixat checklistor som alla ska följa. Problemet löst.

 

Därför behöver du som fotograf en checklista

“Det finns en föreställning om att man inom konstnärliga yrken ska jobba ‘på känsla’.”

Det finns en föreställning om att man inom konstnärliga yrken ska jobba ”på känsla”. Gå på magkänslan. Inte tänka så mycket, eller helst inte alls. Och jag har ofta kört enligt den filosofin under mina år i branschen. Höftat mig fram, både vad gäller mitt fotograferande och företagandet. Trott att det var den rätta vägen.

På senare tid har jag omvärderat den filosofin. Mina medarbetare har hjälpt mig inse varför vi i Apelöga ska arbeta checklistor.

 

Apelögas checklistor

“Utan en checklista glömmer vi oundvikligen hälften.”

Vi har till exempel en checklista för pågående uppdrag. Det är ett excel-ark med en spalt för varje steg i processen. Är jobbet bokat? Då bockas första rutan i. Är det fotograferat? Nästa ruta bockas i. Har kunden fått se ett första urval av bilder? Tredje rutan bockas i. Och så vidare.

En annan checklista hjälper oss inför bildbyråfotograferingar. En sådan fotografering är mer komplicerad än vad som syns på ytan – vi ska komma ihåg alltifrån modellernas klädbyten till att ta alla bildvarianter med flera olika ansiktsuttryck. Utan en checklista glömmer vi oundvikligen hälften av allt, och vi kommer hem med betydligt färre bilder än om vi hade följt checklistan.

 

Kundbearbetning och arbetsflöde

“Det irriterar mig att det tagit mig så många år att inse en så enkel sak.”

I skrivande stund håller vi på att ta fram två nya checklistor: En beskriver hur vi ska behandla potentiella kunder. Hur vi ska identifiera dem, när vi ska kontakta dem, med vilken frekvens vi ska återkomma, hur vi formulerar vårt erbjudande, och så vidare.

En annan checklista behandlar arbetsflödet för våra fotografer, från att de kommer tillbaka till kontoret med fulla minneskort, tills att kunden fått de färdiglevererade bilderna. Eftersom vi är flera fotografer så måste alla jobba på samma sätt – mappar och filer måste namnges enligt samma mönster, för att undvika kaos på servern. Och eftersom vi tar in nya fotografer med jämna mellanrum så behöver vi få ner detta på papper.

För om arbetsprocesserna inte finns nerskrivna kommer var och en att skapa sina egna system. Det irriterar mig att det tagit mig så många år att inse en så enkel sak.

 

Frigör mental energi

“En checklista är ett sätt för hjärnan att outsourca.”

Så man ska alltså inte gå på känsla? Hur är det med idealet att man inte ska tänka så mycket, man ska bara göra?

Hjärnan är som en stor muskel. Om hjärnan behöver ta många beslut, och ha många bollar i luften, så blir hjärnmuskeln trött. Hjärnan orkar bara ta ett visst antal beslut per dag. Vilket förresten är en anledning till varför man varje kväll bör bestämma vilka kläder man ska ha på sig nästa dag, och vilken frukost man ska äta, så att man slipper förbruka den nya dagens hjärnenergi på sådana banaliteter.

En checklista är ett sätt för hjärnan att outsourca. För varje punkt på checklistan har hjärnan en sak mindre att förbruka energi på. En checklista frigör den mentala energi till där det verkligen behövs.

Om vi till exempel fotograferar en bildbyråplåtning så behöver vi inte tänka på vilka olika scenarior fotosessionen ska innehålla – vi kan lita på checklistan. Då får vi energi över. Och kan fokusera på att ta bra bilder.

OK, det här inlägget är ett experiment. Min tanke är att den kommande bloggen här på apeloga.se ska innehålla både tankar om fotografi, men även om businessen bakom. Detta inlägg tillhör den senare kategorin. Låt mig veta vad ni tycker – är detta intressant, eller bör jag strunta i att skriva om sådant som inte är direkt kopplat till fotografi?

Du kan få alla blogginlägg direkt skickade till din inkorg varje tisdagsmorgon. Skriv upp dig här!

Artikelskribent:
Adam Haglund

2 reaktioner till “Hur du frigör mental energi och blir en bättre fotograf”

  1. Jag tycker det här var ett utmärkt inlägg. Det ger mig insikt i vad jag själv gör för fel när jag frångår rutinerna med förproduktion och noggrann postproduktion.

Lämna ett svar