Hur gick det för Apelöga under coronavåren?

Hur gick det för Apelöga under coronavåren?


En hel vår har passerat och den har varit minst sagt annorlunda både privat och arbetsmässigt. Människor har hållit avstånd, inte rest i onödan och haft videomöten som aldrig förr. På Apelöga kan vi inte helt undvika de fysiska mötena, eftersom vi måste vara på plats när vi filmar och fotograferar. Men både vi och våra uppdragsgivare har varit extra aktsamma och anpassat alla produktioner efter rådande förutsättningar. Med facit i hand har vi klarat våren helt okej.

Ekonomiskt har det varit kärvt för många i vår bransch. Fotografer, kommunikationsbyråer och andra närliggande verksamheter har drabbats när budgetar stramats åt. Samtidigt har konkurrensen ökat, eftersom fler haft mindre att göra. I våras när vi märkte att flera produktioner sköts upp, först några veckor och senare på obestämd framtid, insåg vi att vi måste tänka till. Vi har aldrig konkurrerat med pris som främsta faktor, men har å andra sidan heller aldrig verkat i en pandemi då förutsättningarna på marknaden plötsligt är helt annorlunda. Om Apelöga skulle prova att köra ett riktigt pangerbjudande någon gång, då kanske nu vore helt rätt tid?

Två månader senare ser vi att utfallet varit positivt i vissa avseenden och mer utmanande i andra. Det bästa är att vi klarat oss igenom våren och fakturerat så pass mycket att vi kunnat betala löner. Däremot har det varit en utmaning att fördela arbetstiden eftersom vi infört korttidsarbete. Vissa veckor har varit arbetstunga, andra mer luftiga – egentligen inget konstigt med det men vi har ju också haft färre timmar att spela med. Sen har vi själva erbjudandet. Hur många skulle ha bokat in jobb med oss utan rabatten? Hade det gått jämnt ut, genom att vi fått mer betalt per jobb, men haft färre uppdrag? Svårt att säga, och så här i efterhand spelar det kanske inte så stor roll. Vi är glada och ödmjuka inför att vi fått fortsatt förtroende att leverera film och foto trots de märkliga förutsättningar som styrt samhället under våren.

Med det sagt vill vi önska er en härlig midsommarhelg! Och berätta att ni gärna får titta in här i nästa vecka igen, då kommer vi nämligen blogga om hur vi tänkt oss den årliga sommarpitchen. För nu går vi ju in i den tid på året som ger allra vackrast bilder – och dessutom gör det enkelt att jobba utomhus och hålla avstånd. Stay tuned!

Artikelskribent:
Sonja Meksa

Lämna ett svar