Hur vi dubblade vår provision

Hur vi dubblade vår provision


Strategier för en passiv inkomst, del 2

I förra veckans blogginlägg berättade jag om hur vi började förhandla med vår dåvarande bildbyrå. Vår strategi var att höja vår provision, som ett led i att öka våra totala inkomster från bildbyråbilder.

Men bildbyrån svarade nej, tvärt emot vad vi hade förutsett. Vilket dock var det bästa som kunde hända oss.

Så här gick det sedan.

Ett dyrt mellanled

Vi började söka runt efter en alternativ bildbyrå att ansluta oss till. Men vilken skulle vi välja? Det finns ett tiotal byråer i Sverige, och hundratals utomlands.

Men frågan var felställd: Det handlade inte om vilken byrå vi skulle välja, utan vilka.

För att förklara vad jag menar får vi backa tillbaka lite.

Så här såg läget ut:
Vi visste att vår dåvarande byrå hade samarbeten med en rad olika bildbyråer utomlands, som våra bilder distribuerades till. Så här går det till:

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 08.41.20

Alltså, när vi skickade våra bilder till bildbyrån så hamnade bilderna online hos en stor mängd utländska byråer.

I försäljningsrapporterna från vår bildbyrå kunde vi se att många av våra bilder hade sålts via detta distributionsnätverk.

Och det är väl bra, eller? Ja, försäljningen blev förstås bättre. Men mycket pengar försvann på vägen, eftersom varje led tar en ordentlig provision på all försäljning.

Pengarna fördelas så här:

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 08.34.39

I vårt fall var det en mycket stor andel av vår bildbyråförsäljning som skedde via byråns utländska nätverk. I de fallen var alltså vår provision bara var ca 16-25% av försäljningspriset.

Jag har tidigare bloggat om när en av våra bilder såldes för 100 000 kr. Men på grund av att vi hade ett mellanled mellan oss och säljaren så återstod “bara” 16 000 kr till oss (40% av 40% av 100 000 kr).

En fantasi om kapat mellanled

Eftersom vi hade ett exklusivt avtal med vår bildbyrå hade vi ingen möjlighet att ansluta oss till fler byråer på egen hand.

Men, vad skulle hända om vi sa upp vårt avtal med bildbyrån, och fick egna avtal med alla utländska byråer?

Jag fantiserade om att det skulle se ut så här:

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 08.41.55

Och sedan skulle pengarna fördelas så här:

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 08.35.46

Det formade sig en tydlig strategi hos oss: Om vi sa upp avtalet med bildbyrån, skulle vi kapa ett mellanled. Eftersom vi inte längre satt fast i ett exklusivt avtal kunde vi gå direkt till de utländska byråerna. Och därigenom kunde vi mer än fördubbla vår provision.

Så såg strategin ut i praktiken.

Och nu ett år senare kan konstatera att det blev precis så.

Får man kontakta utländska bildbyråer…?

Kan man alltså göra så? Kan man vara ansluten till flera bildbyråer? Såklart man kan.

Men de flesta fotografer är bara ansluten till en byrå. Sådan är praxis.

Men jag bestämde mig för att strunta praxis och ta direktkontakt med dessa utländska byråer, och bygga vårt eget distributionsnätverk.

Från 1 till 64 bildbyråer

Snabbspolning till idag:
Apelöga är idag anslutet till 64 olika bildbyråer, i Sverige och utomlands. Det har tagit oss ett år att nå dit. Mer tid än jag trodde, både räknat i effektiv arbetstid och i tidsrymd.

I vissa fall har det varit långa förhandlingar, som pågått i månader.

Nästa vecka ska jag berätta mer om hur arbetet med att bygga vårt distributionsnätverk har gått till i praktiken.

Till dess: Don’t try this at home! Inte än. Det finns många fallgropar längs vägen. Jag ska i följande blogginlägg berätta hur man tar sig runt alla hinder. Skriv upp din mailadress nedan om du vill ha inläggen till din mailkorg varje vecka.

BTW 1: Är du vår nästa praktikant?

Vi på Apelöga har plats för en eller ett par nya praktikanter under 2016. Perfekt för dig som pluggar foto, film, marknadsföring, försäljning, projektledning, eller liknande. Hör av dig om du är intresserad.

BTW 2: Anna Clarén gästar Fotosnack på torsdag, 29/10

På torsdag anordnar vi årets sjätte Fotosnack i Malmö. Ett ofantligt bra tillfälle att få fotoinspiration och insikter av ingen mindre än Anna Clarén. Mer info här.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar