inc-senaste-artiklar

Hej hopp

 

 

Att testa nya saker

Vad gör man när man har för mycket tid? Man utmanar sig själv såklart! För några veckor sedan satt jag, Rebecca, på kontoret och rullade tummar. Lite för länge kan jag ärligt erkänna, så jag gjorde som jag brukar när inspirationen sinar – Pinterest. Hur många bilder har jag inte sparat och hur många gånger har jag inte tänkt, “det där ska jag testa en dag”. Well, pandemin är fortfarande i full gång och effekterna av det har tyvärr varit att vi har lite för mycket tid att slösa. Så varför inte försöka vända det till något positivt? Allt det där som jag tänkt att jag skulle göra när jag hade mer tid, testa nya sätt att fotografera, redigera, ljussätta på. Jag är lyckligt lottad att arbeta med drivna kollegor som pushar mig till att använda tiden till att utvecklas, jag är också lyckligt lottad att få tillgång till en stor modellbank med människor som tycker det är roligt att vara med på bild. Så jag satte mig ner och gjorde en plan. Vad är några saker jag nästan aldrig använder i mina bilder? Stranden, starka färger och blixt på location. Det viktiga med att testa nya saker är att ge det en ärlig chans och märker man att det inte funkar, så släpper man det. Jag hade planerat att sätta upp en bakgrund med ett stort tyg på location utomhus. Problemet? Vi hade valt att vara nere på Ribban i Malmö en oerhört blåsig dag – alltså extremt blåsig. Det gick inte. Jag har lärt mig att tänka snabbt i situationer som dessa och slutat lägga energi på saker som inte blir bra. Det är lätt att fastna i ”Nu blev det inte som jag tänkt, då är det dåligt.”. Men oftast blir det faktiskt bättre och så kan man testa det man tänkte en annan gång istället. I det här fallet, när det inte blåser så mycket.. Utöver att göra saker på location som jag inte var van vid, så som att felberäkna vinden och använda blixt som upplättning, så ville jag jobba med att förstärka de redan starka färgerna i efterbehandlingen. Normalt jobbar jag mycket med mörka och dova färger, så det här kändes som att vara på tunn is. Hur långt drar man i mättnaden, innan det blir för mycket? Jag kan erkänna att det tog ett tag för mig att landa, och ett par vändor med feedback från kollegorna. Resultatet ser ni nedan. Hur tycker ni det blev? Om du har en utmaning åt oss, skicka gärna ett mail.    

0 comments

Fotografisk idétorka – och lösningen

Den här tiden på året kan det vara svårt att hitta inspirationen och motivationen att ge sig ut och fotografera. Det är lätt att hitta ursäkter: vädret, kylan eller, den vanligaste ursäkten av alla, avsaknaden av prylar. Just prylar är något som de flesta fotografer har alldeles för mycket av, men trots det saknas alltid något – åtminstone har jag alltid känt så. Ibland är det bra att påminna sig om att fotografi handlar om att se och inte om vad man håller i handen. Min kollega Michael, filmare och regissör på Apelöga, gav mig en nyttig utmaning i somras. Han köpte en riktigt usel kamera för 100 kronor på blocket och gav mig i uppdrag att ta bra porträttbilder med den. Det blev en film, se den gärna.   Bildskapande handlar inte i första hand om teknik. En fotograf som inte kan ta en bra bild med en dålig kamera kan inte ta en bra bild med en bra kamera heller. För att ta bra bilder behöver du som fotograf i första hand kunna läsa av ljuset. Sen gäller det att hitta ett utsnitt och en komposition som lyfter din berättelse eller framhäver ditt motiv på ett önskat sätt. När allt det är på plats återstår ändå det viktigaste: hur du som fotograf förhåller dig till det du har framför kameran. Om du fotograferar människor återspeglas ditt förhållningssätt i deras uttryck. Tillbaka till idétorkan, för om det överhuvudtaget ska bli en bild behövs ett motiv. Ibland känns det verkligen som att det inte finns någonting som är värt att fotografera. Kanske har man sett och imponerats av andra fotografers bilder, men kan inte riktigt implementera det i det egna fotograferandet. Så, vad gör man? Det enda som fungerar för mig är att fotografera mig ur perioder av låg inspiration. Jag börjar med att begränsa mig rent tekniskt till en kamera och ett fast objektiv. Därefter sänker jag kraven på perfekta ljusförhållanden och fotograferar det som utspelar sig i min vardag. I mitt fall blir det mest bilder på mina barn när de hittar på olika saker. Merparten av dessa bilder visar jag inte för någon, men fotar man bara tillräckligt mycket så kommer det att leda till bra bilder och så småningom nya idéer och ny inspiration. Från familjealbumet:                  

0 comments

Filmproduktion i norr

Filmproduktion i vinterlandskap

I slutet av 2020 åkte vi från Malmö till Strömsund som ligger 3 timmars bilfärd norr om Sundsvall för att göra film åt Uniper.  Energibolaget har investerat i stora batteristationer som ska användas tillsammans med vattenkraftverket på Lövön. Läs mer om projektet här. Filmen vi åkte dit för att producera skulle kort berätta om projektet samt visa när batterimodulerna blev installerade. Dagen innan vi åkte upp var det inte en snöflinga i närheten av platsen vi skulle filma. Men från det att vi åkte upp till det att vi åkte hem igen (närmare 18 timmar var vi i Strömsund) snöade det konstant. Några decimeter snö över en natt! Under resan passade vi även på att göra en Behind the scenes film som ni ser ovan följt av lite bilder från uppdraget. Vi var förvarnade om väderprognosen men kunde som skåningar ändå inte riktigt greppa hur mycket det kunde snöa. Men filmen skulle göras ändå, show must go on.       En liten sidohistoria som jag gärna delar med mig om är hur jag och min fotograf Peter hade förberett oss så gott vi kunde med underställ, överdragsbyxor och ylletröjor. Vår praktikant Jonatan däremot, han körde jeans, sneakers och en vinterjacka där knapparna gått sönder så han stängde jackan med säkerhetsnålar. Whatever works! Uppdragets slutresultatet? Det ser du nedan. Att göra content för bolag, att beskriva deras projekt och värderingar är något vi gör ofta här på Apelöga. Vill du också göra film med oss? Såklart du vill! Maila mig här!

0 comments