Intervju: David Elmfeldt

Intervju: David Elmfeldt


Fotosidan är Nordens största mötesplats för fotografer på internet. Sajten vänder sig till de som har ett intresse av att utvecklas som fotograf – nybörjare eller proffs.

Grundidén är att medlemmarna kan ladda upp bilder som andra medlemmar kan ge kritik på. David Elmfeldt är en av grundarna bakom fotosidan.se och han driver även den mer yrkesmässigt inriktade webtjänsten imagedesk.se.

Själv är han frilansfotograf med action, äventyr och livsstil som huvudsakligt område, och med cykelfoto som specialitet. Han berättar att de båda sajterna vuxit fram ur hans eget behov av att hitta ett sätt att sälja sina bilder.

– Den digitala revolutionen har gjort fotograferandet tillgängligt för alla. Det är inte längre utrustningen som är skillnaden mellan ett proffs och en amatör, utan snarare bildhanteringen och affärstänkandet, säger David. Han konstaterar att hos professionella fotografer finns en medveten affärsmodell för bildförsäljningen.

Många billiga bilder

Hellre än att sälja en bild dyrt, säljer proffset många bilder billigt; exempelvis 100 bilder för 15 kronor styck, snarare än en bild för 1 500 kronor. David Elmfeldt berättar om en känd dansk fotograf som byggt upp en verksamhet kring att fotografera tandläkarbesök som han lägger ut på nätet, på iStockphoto.com. Snittpriset för varje bild är 10 kronor, men de stora volymerna gör att han kan ha en omsättning på 10-20 miljoner varje år.

Imagedesk är, är till skillnad från Fotosidan, tänkt att underlätta fotografers yrkesmässiga hantering av sina bilder. Där kan de ha sina bilder online och dit kan de hänvisa sina potentiella kunder. Det blir lite som ett kontorshotell, berättar David.

– Det finns två typer av fotografer som använder Imagedesk. De som arkiverar sina bilder där, och de som använder tjänsten som ett leveransverktyg där de kan ladda upp bilder och ge kunden åtkomst till dem.

Vad som utmärker en proffsfotograf

Skillnaden mellan klassiskt bildarkiv och uppdragsfotografering är viktig och David Elmfeldt återkommer till att det är affärstänkandet som utmärker den professionella fotografen. De som har hittat sin nisch och vet vad de vill, har stor nytta av tjänster som imagedesk, medan det inte går lika bra för dem som inte tänkt klart och inte vet vad de vill med sitt fotograferande.

Målgruppen för både Fotosidan och Imagedesk är fotografer som är intresserade av ny teknik och av nya sätt för att nå ut med sina bilder.

– Som fotograf idag är det till exempel viktigt att förstå och kunna dra nytta av Google. Det är viktigt att komma högt upp på första sidan när någon söker ett motiv. Om jag har fotograferat en känd klättrare och har ställt in rätt sökindex på Google så kommer min bild högt upp när någon söker på henne. Vi försöker hjälpa till med detta via Google Analytics på Imagedesk för att lättare hitta till en fotograf.

Att sälja bilder via Fotosidan.se

På Fotosidan finns det som kallas Galleri FS, en avdelning som betraktas som lite proffsigare. Där kan man ”ansöka” om att få lägga in sina bilder. Det ger enligt David en granskning och renodling som leder till ett lite proffsigare förhållningssätt till sina bilder.

– En kille sålde till exempel en bild till Canon genom Fotosidan. Bildbyråerna är inne på sidan och letar bilder och jag tror inte att det är för att de söker de billigaste bilderna. De är på jakt efter den ”rätta” bilden för ett specifikt ändamål.

Apelöga är specialister på företagsbilder. Exempel finns här.
Vill du veta mer? Kontakta oss via mail eller telefon: 076-637 90 45

Fler intervjuer i bloggen
Christer Jansson, bildredaktör på Spoon: “Redaktionella bilder har en medfödd trovärdighet.”
Annika Jönsson, Creative Editor, TT: “Vi söker efter en fotograf som skildrar det svenska samhället.”
Göran Segeholm, författare och fotograf: “Jag räddas dagligen av fotografin.”
Jenny Maria Nilsson, kulturjournalist: “Jag tror att folk längtar tillbaka till en analog värld.”
Per Levander, bildbyrån Maskot: “Det är stenhård konkurrens och branschen har förändrats mycket.”
Sanna Sjöswärd, fotograf: “Vi kan ljuga om allt. Men i kroppspråket syns vad som är äkta.”

Och här kan du läsa mer om hur bildbyråer fungerar, och hur du kan tjäna pengar på dina bilder.

Nytt inlägg i Apelögabloggen varje tisdagsmorgon. Prenumerera genom att fylla i din mailadress nedan.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar