Intervju med Hampus Jakobsson om att ständigt utvecklas

Intervju med Hampus Jakobsson om att ständigt utvecklas


Hampus Jakobsson har lyckats med vad många bara drömmer om: Startat ett bolag som sedan blivit uppköpt, så att han blev mångmiljonär. Hur går man vidare efter en sådan grej? Förtidspensionera sig, lägga sig på en strand och sörpla drinkar?

Nej, för Hampus är svaret: Att ständigt utveckla sig själv. Personlig utveckling är i sig målet. Att ha ett för konkret mål kan slå bakut:

– Den som uppnår sitt mål blir oftast besviken.

Tillsammans med fem kompisar startade Hampus Jakobsson TAT i början av 2000-talet. Tolv år senare köptes bolaget upp av Blackberry. Prislappen hamnade på nära en miljard kronor.

– Jag kan inte se poängen med att ”förtidspensionera” mig. Jag älskar att lära mig nya saker och träffa nya människor.

– Visst, det finns en anledning till att människor väljer strandlivet framför att börja om igen, men jag tror det beror på rädsla. Man vill inte misslyckas och bli betraktad som ett one hit wonder. För risken att misslyckas är stor. Om du verkligen vet vad du sysslar med så är chansen att lyckas ändå bara en på fem, eller kanske en på tio.

“Baka surdegsbröd. Barfotalöpning. Bikramyoga.”

Hampus har engagerat sig som ängelinvesterare, och också startat nya egna bolag. Strax före sommaren beslutade han sig för att lägga ner det senaste bolaget, Brisk, eftersom bolaget aldrig riktigt lyfte på det sättet grundarna ville.

För Hampus är den personliga utvecklingen en livsstil.

– All inlärning är avtagande. Med tiden minskar lutningen på inlärningskurvan. Eftersom jag njuter av lutningen på kurvan så hoppar jag från ena ämnet till det andra. Det gör mig till generalist.

– Jag älskar att sätta mig in i nya saker. Kimchi. Baka surdegsbröd. Barfotalöpning. Bikramyoga. Mindfulness meditation. Hur bolag gör modern marknadsföring online. Hur barn lär sig. Tarmbakterier. Det blir ofta ett år av maniskt fokus, sedan byter jag ämne.

4-stegsmetod för effektiv inlärning

Hampus metod för att lära sig nya saker så fort som möjligt ser ut så här:

1. Intervjua kunniga personer i ett ämne. Avsluta intervjun med att fråga dem om tips på bra poddar, bloggar och böcker.

2. Transkribera intervjuerna och skriv en bloggpost eller summering för dig själv.

3. Läs/lyssna på materialet som intervjupersonerna tipsat om.

4. Testa teorierna i praktiken, först i mindre skala.

– Att intervjua människor har låg tröskel, och det ger snabb inlärning. Men efter att ha pratat med några stycken så känner jag ofta att det inte ger så mycket, då måste jag börja läsa själv. Då är det lite högre tröskel.

– Högst tröskel är det att sedan att gå från teori till praktik. Och det är där många gör fel: Man tänker att man direkt ska börja bygga något stort, men då blir det för svårt och ingenting blir av. Hemligheten är att börja smått.

– Jag har min north star, min ledstjärna, som hjälper mig ta ut riktningen. Utan en north star söker man efter snabba kickar, men min north star tvingar mig att fundera på i vilken riktning jag ska gå för att öka inlärningkurvans lutning.

– När tröskeln är för hög – för mycket ”pain”, brukar folk lägga av. Det är feltänk, man ska lägga av när “gain” är för låg. Det finns en fara att vara rädd för det jobbiga för då skrapar man bara på ytan. Man ska lägga av när man inte lär sig något.

Vad är målet med allt detta lärande?

– För mig är resan målet: Att lära sig. Om du däremot jobbar mot ett definitivt mål finns det två faror. Ett: Du missar målet och blir därför besviken. Eller alternativ två: Du når målet och blir besviken, för att det känns tomt.

Har du alltid tänkt i dessa banor, eller är tankarna ett resultat av att du blivit ekonomiskt oberoende?

– Jag har nog alltid tänkt så här. När jag var liten spelade jag rollspel. Där hade man ett ”karaktärsblad” på papper, och spelet gick ut på att utveckla sin karaktär. Så tänker jag fortfarande, att det handlar om att få högre poäng i vissa egenskaper. Jag vill ”levla” upp mig och utveckla min “karaktär”.

– Det finns en bra bok som heter Finite and Infinite Games, som handlar om att livet inte är ett nollsummespel. Livet är inte som sport där det bara finns en vinnare. Tvärtom, livet är som dans, eller som en lek. Ingen vinner, vi gör det för att det är kul. Livet är ett spel som vi spelar tillsammans, där inte en måste förlora för att en annan vinner. Målet är att få fortsätta spela.

____

Läs mer: I denna bloggpost skriver Hampus mer om sitt lärande och i denna skriver han hur man blir nyfiken.

Dessutom, här finns några av Hampus rekommendationer:
Bloggar:
Waitbutwhy.com
Nautil.us

Böcker:
Made To Stick
Sapiens
Most Human Human

Podcasts:
Invisibilia
RadioLab
Very Bad Wizards

____

Nästa vecka i bloggen kommer del två av intervjun med Hampus Jakobsson. Då berättar han hur man skapar ett riktigt lönsamt företag. Eller rättare sagt: Vad man ska undvika om man vill lyckas.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar