Konsten att motivera en konstnär

Konsten att motivera en konstnär


Blir man fotograf för att tjäna pengar?

Jag har aldrig hört någon svara ja på den frågan. Och det gäller inte bara fotografer. Det är samma sak med alla kreativa yrken.

“Fotograf blir man för att man vill… ja, fotografera. Men tjäna pengar? Njae.”

Visst, man måste ha pengar för att överleva, men pengarna är aldrig hösta prio.

Fotograf blir man för att man vill… ja, fotografera. Berätta historier som berör. Skapa något som gör skillnad.

Men tjäna pengar? Njae.

Pengar och konst är långt ifrån varandra i de flestas världsbild. Det ena ska helst inte ha med det andra att göra.

De fotografer som blir frilansare, och därmed egna företagare, blir det ofta motvilligt. Att blanda pengar och konst blir ett nödvändigt ont.


Hur man dödar kreativitet

Detta är något som jag ständigt måste påminna mig själv om, för jag fungerar tvärt om. Som företagsledare tänker jag på pengar hela tiden. Inte för att pengar skulle vara ett självändamål, utan för att pengar är en måttstock på hur verksamheten fungerar.

Blir det pengar över? Då kan vi växa.
Saknas det pengar? Då är det ett tecken på att vi gör något fel.

Således hamnar mitt fokus lätt på pengarna.

“Pengarna får gärna vara ett resultat av vårt kreativa arbete, men det får aldrig bli syftet med arbetet.”

Och häri ligger utmaningen:

Jag tycker det är viktigt att kommunicera företagets ekonomi till mina medarbetare. Alla måste få veta hur finanserna ser ut.

Men varje gång jag visar ett stapeldiagram över de senaste inkomsterna ,eller ett kurva över vår bildbanksstatistik, riskerar jag att sammankoppla de två ting som en kreatör inte vill ska blandas: konsten och pengarna.

Jag riskerar att döda den motivation och kreativitet som är förutsättningen för hela vårt företag.

Pengarna får aldrig bli syftet med arbetet.

Om våra fotografer frågar sig på ett uppdrag ”Tar jag denna bild för vi ska tjäna pengar?” så är vi farligt ute. (Som jag bloggat om tidigare finns det en fara i att mäta för mycket.)


Konsten att balansera mellan ekonomi och kreativitet

Så hur gör man för att balansera rätt? Ska man tänka mer på pengarna, eller mer på konsten?

Jag tror svaret är: Inget av det.

“Det ska kännas roligt att gå till jobbet. För då löser sig det andra också.”

Istället handlar det för mig om att skapa en bra atmosfär på Apelöga. Det handlar om alltifrån inredningen på kontoret – arbetsplatsen ska kännas fräsch och kreativ – till att göra annat än bara hårt jobb hela dagarna.

Till exempel håller vi på att experimentera med “Google Friday” vars syfte är att ge medarbetarna en dag i veckan att göra vad de vill. En helt arbetsfri dag.

Och nu i början av september åker vi hela gänget till Irland på inspirationsresa. Visst, vi ska konferensa lite, men framför allt är syftet att ha trevligt.

Jag tror att om det känns roligt att gå till jobbet löser sig det andra också: Då blir bilderna bra, och då kommer pengarna så snart in på kontot.

Veckans verktyg: Focus at Will


focusatwillFocus at will är en app som spelar musik du inte tänker på. Musik och ljud att ha på i bakgrunden när du jobbar.

Det finns många olika musikstilar och ljud att välja bland. “Ambient”, “Water, “Cinematic”. Min favorit är ”Cafe Focus”, som är ett cafésorl.

Lyssna på inspelat sorl? Really?

Ja, det är inte så konstigt som det låter. Det finns vetenskap bakom.

I vanliga fall har vår hjärna rätt svårt att hålla fokus på en enda uppgift.

Detta är en evolutionär grej. Hjärnan vill med jämna mellanrum scanna av omgivningen, så att inga sabeltandade tigrar gömmer sig bakom oss. För säkerhetsskull gör hjärnan detta rätt ofta, sisådär 5 gånger i timmen.

Men istället för att upptäcka tigrar under dessa pauser så upptäcker vi sociala medier. Och innan vi vet ordet av har en halvtimme av värdefull tid försvunnit.

Musiken och ljuden i Focus at Will är designade att lura hjärnan att allt är lugnt. Att hjärnan inte behöver gå ur focus-mode. Resultatet är att du kan koncentrera dig längre på samma uppgift. Och få mer gjort.

Jag har alltid Focus at Will på i lurarna (som jag ska berätta om nästa vecka) när jag skriver blogginlägg. Vill du testa? Följ länken och få en gratis 15-dagarsperiod.

Veckans verktyg är ett stående inslag på bloggen. I varje inlägg skriver jag några rader om ett verktyg – mjuk- eller hårdvara – som vi på Apelöga använder. Tidigare har jag skrivit om:

1Password Så att du inte glömmer några lösenord
Google DriveSå att du effektivt kan dela dokument med dina medarbetare
AudibleSå att du kan ta till dig nya kunskaper samtidigt som du diskar
Slack Bättre än mail för om internkommunikation
Wunderlist Så att du får rätt saker gjorda
Synology – En serverlösning för små företag som behöver lagra mycket data

—-

Har du synpunkter kring den här bloggen? Låt mig veta! Och om du gillar den, spread the love. God karma, osv, etc, m.m. Tack!

Artikelskribent:
Adam Haglund

2 reaktioner till “Konsten att motivera en konstnär”

Lämna ett svar