Myter om fotografi – del 1 av 5

Myter om fotografi – del 1 av 5


Fotografi är fantastiskt! Det senaste decenniet har fler och fler fått upp ögonen för foto, mycket tack vare att tillgängligheten ökat. Digitaltekniken har blivit bättre och billigare och en systemkamera finns nu i var mans hand.

Bristfälliga kunskaper om foto

Samtidigt ökar gemene mans intresse för fotografi – ett bevis på det är succén för Fotografiska i Stockholm. Men fortfarande är kunskaperna om fotografi bristfälliga, och det cirkulerar flera myter som tycks vara svåra att avliva.

Men, låt mig ändå göra ett försök! Vi har lokaliserat fem myter om fotografi, som vi ska ta död på i varsitt blogginlägg.

Myt nr 1:
“Digitalfoto kostar ju inget! Man kan ta hur många bilder som helst!”

Verkligheten:
Digital fotografi är billigare än mörkrumsslasket, men låt er inte luras: Digital hantering kostar mycket pengar. Förutom det uppenbara – kameran (som blir föråldrad på bara några år) – så behövs hård- och mjukvara. För att inte tala om arkivering och backupsystem. Och den tid som detta tar att underhålla.

Och “hur många bilder som helst” tar väldigt lång tid att gå igenom. Tid är pengar, och således är även digitala bilder kostsamma.

Testa att plåta med film!

För den digitalt slösaktige kan det löna sig att fotografera några rullar film med analog kamera. När man inser att varje avtryck kostar pengar så är det lättare att frambringa det fokus som krävs för att bilden ska bli riktigt bra.

Övriga inlägg finns här
Myt 2: “Om man tar många bilder så blir någon bra.
Myt 3: “Fin kamera! Den tar säkert bra bilder!”
Myt 4: “Min kompis är hobbyfotograf och lika bra som ett proffs!
Myt 5: “Det fixar du i Photoshop!

Apelöga är experter på foto och film för företag. Se exempel här.
Vill du veta mer? Kontakta oss via mail.

Artikelskribent:
Adam Haglund

En kommentar till “Myter om fotografi – del 1 av 5”

Lämna ett svar