Nu är vi en del av Scandinav!

Nu är vi en del av Scandinav!


Häromdagen skrevs avtalet under. Från och med nu är Apelöga anslutna till bildbyrån Scandinav. Det har varit en lång process som varit i gång sedan tidigt i höstas.

Sedan nästan tio år tillbaka har jag fotograferat till bildbyrån Maskot. Och när Apelöga bildades fortsatte vi att jobba med dem. Dock har bildbyråfotograferandet har alltid varit en relativt liten sidoverksamhet. Primärt har vi levt på våra uppdragsfotograferingar.

“Tjänar vi mer pengar på bildbyråbilder än vad det kostar att producera dem?”

Under hösten som gått har jag grottat ner mig i bildbyråbranschen. I dess statistik, trender och framtidsanalyser. Ni har sett några glimtar av dessa tankar i form av blogginlägg (länkar nedan).

Vi på Apelöga har diskuterat bildbyråfrågan internt, och vi har haft på möten med de flesta av landets stora bildbyråer. Och suttit i långa telefonsamtal.

Främst handlade det dock inte om att byta byrå, utan om vi över huvudtaget skulle syssla med bildbyråfotografi. Grundfrågan är enkel: Tjänar vi mer pengar på bildbyråbilder än vad det kostar att producera dem?

Bildbyråstatistik

“Har spekulerat kring framtida konjunktur och svängningar i branschen.”

Jag har suttit åtskilliga timmar med kalkyler och statistik i Excel. Har spekulerat kring framtida konjunktur och svängningar i branschen.

Under några månader mognade beslutet. Kalkylerna visade att det förmodligen är lönsamt på längre sikt, om vi tar rätt bilder. Och framför allt: fotograferna på Apelöga gav tummen upp.

Så vi bestämde oss för att satsa. Och samtidigt att avsluta vårt samarbete med Maskot. Inte för att vi är missnöjda – Maskots försäljningssiffror är minst sagt imponerade – utan för att vi tror att gräset faktiskt kan vara grönare på andra sidan: Hos Scandinav.

Svenska bilder hos Scandinav

Anledningen är att vi ser att Scandinav säljer svenska bilder till svenska kunder på ett sätt som passar Apelögas bilder perfekt. Vi ser även potential på sikt att sälja via utländska kanaler. (Mer om detta i bloggen senare i vår.)

“…om det visar sig vara lönsamt så ska vi dubbla produktionstakten under 2016.”

I nuläget har vi bara omkring 300 bilder online hos Scandinav. Omkring 1 000 bilder ytterligare är på väg upp närmsta veckorna, och sedan är planen att producera 2 000-3 000 nya bilder under 2015.

Våra tidigare bilder ligger kvar hos Maskot (här och här).

Om satsningen på bildbyråbilder funkar – om det fortfarande känns kul, och om det visar sig vara lönsamt – så ska vi dubbla produktionstakten under 2016.

Apelöga expanderar

Därför växer det så att det knakar här på byrån. Bokstavligen knakar. När jag skriver detta håller byggarbetare på att riva väggen bakom mig. Vi expanderar in i nya lokaler. Vi dubblar vår kontors- och studioyta för att få plats för fler Apelögon.

Därför har jag en efterlysning: Är du en riktigt vass fotograf som vill jobba med både bildbyråbilder och uppdragsfotograferingar? Isåfall vill du kanske jobba med oss på Apelöga. Skicka mig ett mail med länk till din portfolio!

Tidigare inlägg om bildbyråbranschen:
En bild för 100 000 kr
Går det att leva på bildbyråbilder?
Hur man tjänar på bildbyråbilder
Trenderna inför 2015 års bildbyråbilder

Om du vill vara säker på att inte missa nästa veckas blogginlägg, skriv upp dig här, så får du dessa blogginlägg skickade till din mailbox varje tisdagsmorgon.

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar