Nu tar vi de bästa bilderna

Nu tar vi de bästa bilderna


Uppdatering:
Inlägget nedan skrevs den 30 juni 2015. Resultatet av bilderna som vi sedan tog under de följande månaderna finns här:
De bästa bilderna från juli.
De bästa bilderna från augusti.

—-

“Två månader prime time slösas bort varje sommar.”

Idag börjar sommaren, enligt väderprognoserna.

Varje sommar har jag känt samma frustration: När förutsättningarna för fotografi är som bäst – bra ljus och bra väder – har jag fotograferat som minst. Detta eftersom hela Sverige tar semesterstängt från midsommar till augusti, och då har vi fotografer generellt väldigt få uppdrag (om man inte är bröllopsfotograf).

Två månader prime time slösas bort varje sommar.

Och varje år har jag tänkt att det borde finnas en lösning på problemet. Något år har vi på våren uppmanat våra kunder att fundera kring sina bildbehov, och att förlägga vissa uppdrag till sommaren. För att bilderna blir bättre då, har vi argumenterat.

Men oftast har det inte fungerat och vi har kapitulerat: Två, tre, ibland fyra veckor, har vi hållit semesterstängt.

Bildbyråmania

“9 000 råfiler genererades.”

Men nu gör vi tvärtom. Sommaren 2015 kör vi på för fullt.

För sedan vi började satsa på bildbyråfotograferande är vi inte längre beroende av uppdrag. Vi kan ge oss själva i uppdrag att fotografera, och på så sätt ta tillvara på sommarljuset.

Istället för att slå igen butiken över sommaren tar vi i år in extrapersonal. Begåvade Erik Schuss gör ett fyraveckors inhopp på Apelöga för att boosta vår bildbanksproduktion.

Häromdagen var våra fyra fotografer, inklusive Erik, på roadtrip genom Skåne och dokumenterade allt i dess väg. 9 000 råfiler genererades.

Rätt förutsättningar

“Visst, man kan ljussätta med blixtar. Men det innebär mycket jobb för få användbara bilder.”

En tidig insikt vi gjorde när vi började producera bildbyråbilder var att bra förutsättningar är A och O. Det låter självklart, men det är lätt att falla i fällan och tro att “man kan ta bra bilder när/var/hursomhelst”.

I teorin kanske man kan det, men inte i praktiken.

Allt måste vara perfekt för att en fotosession ska generera användbara bilder till byrån. Modellerna måste vara rätt, och deras klädsel likaså. Och temat för fotograferingen måste kännas trovärdigt.

Fotograferna måste vara på tå. Och utrustningen felfri.

Men allra viktigast är ljuset. Utan ljus, inga bilder.

Visst, man kan ljussätta med blixtar. Men det innebär mycket jobb för få användbara bilder.

Under sommaren är förutsättningarna för bra bildbyråbilder perfekta. Därför storsatsar vi nu.

Lönsamma byråbilder?

“… från omkring 20 000 kr/mån till 200 000 kr/mån.”

Är det lönsamt att fotografera till bildbyråer? Ja, om man gör på rätt sätt. Tidigare i våras bloggade jag om hur vi sålde en bild för 100 000 kr – det är det mest lästa inlägget hittills i bloggen.

Senare i höst kommer jag avslöja vår nya strategi för att mångdubbla vår bildbyråförsäljning, från omkring 20 000 kr i månaden till 200 000 kr i månaden.

Sommaruppehåll i bloggen

Google Analytics har berättat för mig att många av mina bloggläsare gått på semester. Sommaren är inte primetime för att läsa bloggar, och därför tar jag nu sommaruppehåll.

Nästa inlägg i denna blogg publiceras tisdagen den 25 augusti. Lägg en påminnelse i kalendern. Eller ännu enklare: prenumerera på bloggen, så får du nästa blogginlägg direkt till din mail.

Veckans verktyg: 1password

1password

Finns det något mer frustrerande än att tvingas komma ihåg lösenord till alla webtjänster man använder?

Jag försökte länge att använda samma lösenord till alla tjänster, vilket är ganska dumt ur säkerhetsaspekten. Dessutom: olika tjänster kräver olika typer av lösenord: vissa kräver en blandning av stora och små bokstäver, vissa kräver siffror, eller lösenord av en viss längd.

Till slut blir det ohållbart.

Men det finns en lösning. 1Password är en app som håller koll på alla dina lösenord (och kreditkortsuppgifter, och andra hemligheter). Du behöver bara komma ihåg ett enda lösenord.

Och du kan dela lösenord med andra personer i ditt team. På Apelöga använder vi 1Password för att hantera alla sådana uppgifter.

Jag erkänner att jag kände ett visst motstånd innan vi började använda 1Password. Och det var en viss startstäcka för att komma igång. Men när allt väl var installerat insåg jag att det är en oumbärlig app. Inte gratis, men värd varenda cent.

”Veckans verktyg” är ett stående inslag på bloggen. I varje inlägg skriver jag några rader om ett verktyg – mjuk- eller hårdvara – som vi på Apelöga använder. Tidigare har jag skrivit om Google Drive, Audible, Slack, Wunderlist och Synology.

Har du synpunkter kring den här bloggen? Låt mig veta! Och om du gillar den, spread the love. God karma, osv, etc, m.m.

Artikelskribent:
Adam Haglund

En kommentar till “Nu tar vi de bästa bilderna”

  1. Pingback: 5 heta SEO-saker att göra i sommar | TopVisible

Lämna ett svar