Outsourca bildredigering

Outsourca bildredigering


Häromveckan skrev jag om outsourcing vilket genererade frågor från några av er läsare. Här är ett utdrag ur ett sådant mail:

“Jag behöver outsourca min redigering. Den äter upp mig. Jag vill bara plåta, men all tid går åt till annat. Om du har rekommendationer eller tips, så skulle jag bli väldigt glad!”

Redigering i Indien

Ja, redigeringen är nog det första en fotograf tänker på när det handlar om outsourcing. Det är en avgränsad uppgift och det är något som kan göras över språkgränserna.

Men det är samtidigt en svår uppgift att outsourca och det är stor risk att resultatet inte blir som man hoppas.

Vi började outsourca vår redigering direkt när Apelöga startade 2010. Vi valde att anlitade en firma i Indien och hoppades på det bästa.

Objektiv vs subjektiv retusch

Till en början testade vi att outsourca allt till vår indiske partner. Vi skickade råfiler till dem och fick redigerade jpg-filer tillbaka. Men trots referensbilder och omfattande kommunikation lyckades vi aldrig få till det.

Bilderna blev inte snygga, helt enkelt. Åtminstone inte snygga på det sättet vi ville.

Däremot var det en sak som alltid funkade: Uppgifter som vi kunde beskriva helt objektivt. Till exempel: ”Retuschera bort loggan på plastpåsen” och ”Retuschera bort alla dammprickar”.

Om vi däremot beskrev uppgiften med värdeladdade ord, som till exempel ”Gör bilden snyggare”,  funkade det sällan.

Så efter åtskilliga försök bestämde vi oss för att begränsa outsourcingen till ”objektiv” retusch, sådant som vi lätt kunde förklara och som reutschfirman i Indien lätt kunde förstå. Sådant som fungerade över kulturgränserna.

Outsourcing via Upwork och Fiverr

I vintras gjorde vi ett nytt försök. Vi hade märkt hur vårt allt högre produktionstempo, inte minst av bildbanksbilder, gjort att redigeringen blev en flaskhals.

Jag bestämde mig för att testa Upwork och Fiverr för att hitta en ny retuschör. Vi la ut en uppdragsbeskrivning och fick svar från ett tjugotal retuschörer runt om i världen.

Vår dåvarande retusch-praktikant Nathalie fick i uppdrag att sätta ihop en tydlig manual om hur våra bilder redigeras. Denna manual förpackades med tre råfiler som vi sedan skickade ut till de som ansökt om uppdraget. “Testredigera dessa filer enligt manualen”, löd vårt uppdrag.

Vi var också tydliga med att vi ville ha ett fast pris per bild. Ingen timkostnad, eftersom det skulle göra budgeten alltför osäker.

Sedan inväntade vi resultatet.

Kulturella gränser

Trots en tydlig manual var resultatet rätt nedslående. Av de 15 retuschörer som gjorde ett försök var det bara en som var bra nog.

Det var tydligt att bildspråk är kulturellt. Ju längre bort retuschören var, desto mindre nöjda blev vi med resultatet..

Den retuschör som vi till sist valde är amerikanska, med ett bildspråk som är väldigt likt vårt eget.

Så det verkade som att vi till slut hade lyckats hitta ett sätt att outsourca redigeringen (till ett pris av 1 USD per bild). Men när det väl kom till kritan så hade vår utvalda retuschör inte tid att redigera åt oss.

Outsourca en del, men inte allt

Så vi är tillbaka på ruta 1.

I nuläget redigerar vi det mesta själva och outsourcar en del till vår före detta praktikant Nathalie. Hon är kick-ass-bra och vi hoppas kunna anställa henne så småningom. Hon är nästintill omöjlig att överträffa, trots internets oändliga outsourcingmöjligheter.

För att summera: Outsourcing av redigering är svårt om man är ute efter ett subjektivt resultat.

“Objektiv” retusch däremot bör man alltid outsourca, tycker jag. Och så finns det tusen andra sysslor i en egenföretagares vardag man också kan/bör outsourca. Mer om det här.

—-

Jag vet att många fotografer som läser detta har egna erfarenheter av outsourcing. Dela gärna med er i kommentarfältet nedan!

—-

Förra veckans text om att vi gjort oss av med cheferna på Apelöga spreds mer än vi anade. Till Resumé, Dagens ETC och Sveriges Radio.

Nästa vecka följer jag upp med ett inlägg om hur ledarskapet nu ser annorlunda ut hos oss (Hint: Chefskap är något helt annat är verkligt ledarskap).

Skriv gärna upp din mailadress i den orangea boxen nedan så får du texten via mail (och jag får bekräftelse som jag kan leva på ett tag).

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar