Readers lead. Leaders read.

Readers lead. Leaders read.


Oavsett om du är egenföretagare eller jobbar i en större organisation, så vill du utvecklas. Du vill bli bättre på det du gör. Hur lyckas du med det?

Som entreprenör strävar jag hela tiden mot att utveckla mina företag. Jag vill att Apelöga ska växa, så att vi kan hjälpa fler företag med foto och film.

Första steget är alltid att börja med sig själv. Jim Rohn har sagt:

”Your level of success will seldom exceed your level of personal development.”

Alltså: Om du inte utvecklas, så händer inget.

Frågan blir då: Hur kan du utveckla dig själv?

Det finns ett enkelt sätt: Att läsa. Och det är vad detta blogginlägg handlar om.

 

Att läsa: När, var och hur

Jag har varit ganska sen i starten vad gäller läsande. Istället för en akademisk utbildning hamnade jag på fotoskola, och istället för ett riktigt jobb blev jag egenföretagare. När skulle jag hinna läsa? Och varför?

Men när Apelöga startade för fem år sedan, och när vi drog igång M1-projektet, så insåg jag mina begränsningar.

Jag behövde bli bättre, helt enkelt. Bättre på alla plan.

Harry S. Truman har konstaterat:

”Not all readers are leaders, but all leaders are readers.”

Så jag följde uppmaningen och började läsa. Först gick det långsamt. Sedan upptäckte jag att jag inte behövde läsa. Jag kunde lyssna istället.

Appen Audible med dess ljudböcker i mobilen gör att jag oftast hinner läsa en halvtimme varje dag. Till och från jobbet, och hemma när jag diskar/städar/tvättar, etc. Det blir en ny bok var tredje vecka, ungefär.

 

Vilka böcker bör du läsa?

Sikta på klassikerna! Oavsett vilken genre du är intresserad av, så leta upp de gamla böckerna som det fortfarande pratas om. Det indikerar att det är en bok som håller i längden.

Nedan har jag listat mina topp fem böcker, som alla handlar om personlig utveckling och entreprenörskap på något sätt. Till varje bok finns en kort sammanfattning, samt något om vad jag lärde mig av boken.

 

Men först: Två frågor till dig som läser detta:

1. Vilka böcker läser du, och varför? Lämna gärna en kommentar med lästips! 

2: Jag läser just nu The E-myth Revisited. Det är en klassiker som nämns överallt, hela tiden. Till sist började jag läsa den häromdagen.

Du kanske också vill läsa den? Jag vill gärna ha någon att diskutera boken med. En informell bokcirkel, typ. Skicka mig ett mail, eller lämna en kommentar, så sätter vi igång!

Adams topp 5 böcker för entreprenörer

1.

4 timmars arbetsvecka: Konsten att leva mer och jobba mindre, av Tim Ferriss

Vad boken handlar om:  Tim Ferriss var entreprenören som jobbade 80-timmarsveckor och ändå inte fick gjort det han ville. Då gjorde han en U-sväng, och minskade sin egen arbetstid drastiskt. Han outsourcade, delegerade och batchade. Resultatet: en fyra-timmars arbetsvecka och samtidigt en fördubblad inkomst. Boken handlar om de tekniker han använde.

Vad jag lärde mig av boken: Hur man kan allokera sin tid för att bli så effektiv som möjligt. Hur man gör rätt saker, istället för många saker. Och hur man kan hitta ”hack” i vardagen; vägen från A till D måste faktiskt inte gå via B och C. Den här boken har förändrat mig i grunden.

 

2.

The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change, av Stephen R. Covey

Vad boken handlar om: Tidlösa principer som utmärker effektiva människor. I grunden handlar det om att vara ”en god människa”, och tack vare det uppnå stora resultat.

Vad jag lärde mig av boken: Den sista av de sju ”vanorna”, eller principerna, kallar författaren för ”att vässa sågen”. Principen är att man hela tiden måste avsätta tid för personlig utveckling.

Principen handlar också om att göra arbete som gör allt efterföljande arbete enklare. I Apelögas fall har det tillexempel handlat om att vi skaffat en snabbare router, och lagt ut nya snabba nätverkskablar. Tack vare det går allt vårt arbete nu snabbare och effektivare.

 

3.

The Magic of Thinking Big, av David J. Schwartz

Vad boken handlar om: Man blir vad man tänker. Den som vågar tänka stort har större chanser att lyckas.

Vad jag lärde mig av boken: Detta var den första boken i den här kategorin av amerikansk businesslitteratur som jag läste. Det var första gången jag blev utmanad att utvecklas, att tänka större och sätta upp mål för mitt företagande. Det mesta som jag åstadkommit sedan dess kan på något sätt härledas till läsningen av den här boken.

 

4.

Good to Great: Why Some Companies Make the Leap…and Others Don’t, av Jim Collins

Vad boken handlar om: Vad är skillnaden mellan ett bra företag, och ett riktigt bra företag? Den här boken bygger på gedigen forskning, som visar att skillnaderna mellan de två typerna av företag är gigantisk. Men att det finns enkla principer att följa om man vill bli ”great”.

Vad jag lärde mig av boken:  Ibland förbannar jag mig själv för att jag valde fotobranschen. En bransch med prisdumpning och överetablering, och en kundkrets som i allt större grad tar sina bilder själva. Kan det bli sämre förutsättningar för en entreprenör?

Men i den här boken tas det upp exempel från flera olika branscher, och jag insåg att branschen man är i är av sekundär betydelse. En ”dålig” bransch är inte en ursäkt för att misslyckas.

5.

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less, av Greg McKeown

Vad boken handlar om: Hur man skalar bort allt oväsentligt i sitt liv, för att skapa tid åt det väsentliga.

Vad jag lärde mig av boken: Allt är ”trade offs”. Om jag tackar ja till något, tackar jag samtidigt nej till något annat. Boken lärde mig se skillnad på väsentligt och oväsentligt. Boken ger även handfasta tips på hur man tackar nej, rent praktiskt. De teknikerna har sparat mig massor av värdefull tid.

—-

Om du gillar den här bloggen: Prenumerera! Skriv upp dig här, så får du alla blogginlägg direkt till din mailbox. Ett inlägg i veckan, om bilder och business. (Aldrig någon spam eller cheesy reklam eller nåt sånt.)

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar