Varför du gör vad du inte borde

Varför du gör vad du inte borde


Tre morgonscenarier

Du vet hur det kan vara. Du vaknar på morgonen och tror dig ha koll på vad väntar idag. Men så öppnar du mailboxen, som plingar glatt. En hög med mail ramlar in.

Du börjar svara på mailen, kanske redan innan du tagit dig upp ur sängen.

Och resten av morgonen fortsätter i samma riktning. I takt med att dina mail skickas ut kommer nya in. Du svarar på dem, och tror sedan att allt är under kontroll så att du kunde börja jobba på riktigt.

Men så plingar mailboxen igen. Och plötsligt är det sen eftermiddag och det är dags att gå hem. Vad fick du gjort idag?

“Och plötsligt är det sen eftermiddag och det är dags att gå hem. Vad fick du gjort idag?”

* * *

Eller kanske känner du igen dig i detta scenario:
Du börjar morgonen med att gå igenom din to do-lista. Du ser alla dessa uppgifter som du borde göra.

Här finns ”Skicka in den viktiga blankett till Skatteverket!”. Och ”Gör en plan för det kommande årets content marketing-strategi”.

Vilken av dessa båda uppgifter är det troligast att du sätter igång med?

* * *

Och så händer kanske ibland det där positivt oväntade. Någon ringer och ger dig ett erbjudande. Något som är lite för bra för att tacka nej till, även om det inte alls var vad du hade planerat.

Du tänker ”Åh, vad kul!” och samtidigt: ”Hur ska jag hinna med det här utan att behöva tacka nej till annat?”.

* * *

”Hur ska jag hinna med det här utan att behöva tacka nej till annat?”

 

Dessa tre scenarierna illustrerar tre stora utmaningar som jag brottas med.

1. Att inte fastna i ett reaktivt arbetssätt

Om allt jag gör är att svara på inkommande mail och förfrågningar så arbetar jag reaktivt. Allt är en reaktion till vad som kommer in. Motsatsen är att sätta min egen agenda, och jobba utifrån den. Inboxen får inte bli min agenda.

Det handlar om att ta kontroll. Om jag vill uppnå mina mål, vem ska då bestämma dagordningen: Jag själv, eller min inbox?

“Om jag vill uppnå mina mål, vem ska då bestämma dagordningen: Jag själv, eller min inbox?”

2. Att lära mig se skillnad på brådskande och viktigt.

Det finns sådant som måste göras nu, och sådant som måste göras någon gång i framtiden. Även om framtidsgrejerna egentligen är viktigare, så tenderar jag att välja att göra de brådskande sakerna. Ibland känns det som att jag inte har något val. Om en eld brinner så måste den släckas. Eller?

Det här är lurigt. På något sätt måste jag förebygga att de brådskande sakerna dyker upp, för när de väl finns är det för sent att ignorera. Men hur?

 3. Att lära mig se skillnad på en möjlighet och en distraktion.

Nästan dagligen dyker det upp idéer och förfrågningar som vore roliga att agera på. Men jag måste hejda mig. Att säga ja till något är att säga nej till en massa annat. Skillnaden mellan en möjlighet och distraktion är att möjligheten ligger på vägen mot mina mål. Distraktionen däremot är bara en omväg.

“Skillnaden mellan en möjlighet och distraktion är att möjligheten ligger på vägen mot mina mål. Distraktionen däremot är bara en omväg.”

Just nu står jag inför en utställningsförfrågan. Jag kan inte bestämma mig för om det är en möjlighet eller distraktion. Eller rättare sagt, jag vet nog att det är en distraktion, men förfrågan i sig är så attraktiv att jag ändå har svårt att säga nej.

 

Vad brottas du med? Lämna en kommentar eller skicka ett mail.

Du kan få alla blogginlägg direkt skickade till din inkorg varje tisdagsmorgon. Skriv upp dig här!

Snart finns en riktig blogg här på apeloga.se, och idén är att den ska innehålla både tankar om fotografi och om businessen bakom bilderna.

Emellanåt blir det också den här typen av inlägg om produktivitet. Är den här typen av inlägg intressanta för dig? Låt mig veta vad du tycker!

 

Artikelskribent:
Adam Haglund

Lämna ett svar